середа, 8 серпня 2012 р.

Рага

   Рага - це особлива сакральна музика Індії, котрою можна зцілюватися, налаштовуватися на вібрації Всесвіту і під яку можуть відпочити  дуже глибокі пласти вашої психіки. Із санскриту рага перекладається, як колір і настрій, емоція. Це інструментальні та вокальні твори побудовані у рамках класичної індійської музики.
   Перш за все рага має передати певну емоцію, настрій (раса). Ціллю є досягнення духовної єдності музиканта (як посередника, Каналу) із слухачем. Створений звукопростір, ніби вімана, переносить вас у інший неземний пласт буття, а потім ніжно повертає, одна уже із новим тонким  настроєм та наповненням. 
   Дуже цікавим моментом є те, що раса досягається при виконанні певних типів раги у певний час (ранній ранок, обід, пізній вечір тощо) також до уваги береться пора року. На цьому сайті можна підібрати рагу відповідно до часу.
   Не обіцяю, що всім одразу так припаде ця музика до душі, вона особлива і одразу може здаватися навіть неприємною або надокучливою. Смак з'являється, як завжди, під час їжі, тому слід слухати і відчувати як щоразу відбувається налаштованість (інколи через певну ментальну або і фізичну зашлакованість нам солодке може здаватися гірким, як при жовтусі). Хоча багатьом подобається одразу.
   Один із найвідоміших виконавців - Раві Шанкар, він вчив грати на сітарі ще Харісона і виступав із Бітлами і навіть засвітився на відомому Вудстоку. В інтернеті є дуже багато зразків його чудової музики, є навіть цілий канал на youtube


   Тож слухайте і насолоджуйтеся!


Немає коментарів:

Дописати коментар