середа, 28 березня 2012 р.

Йогічна гідротерапія ішнаан

В цьому блозі вже були пости про ішнаан – особливу йогічну гідротерапію. Весна – саме час надихнутися на її регулярне виконання.
Перш за все ішнаан - це не просто обливання холодною водою. Це особлива техніка, яка дає тілу змогу використовувати власні ресурси для зцілення. 
Власне сама техніка дуже проста. Робити слід вранці після очищення ротової порожнини. Перед практикою гарно помасажуйте тіло бажано із маслом, що вам підходить, якщо ви мерзнете - зробіть рухи для розігріву (також можна перед цим випити гарячого молока або чаю
Починайте поливати холодною водою кінцівки. Стегна мають опинитися під струменем через деякий час (оскільки від шоку холоду може порушитися кальцій-магнієвий баланс; це стосується і статевих органів). Поступово все тіло (крім голови) буде покрите холодною водою. У цей момент капіляри максимально розкриваються і всі накопичені відходи обміну речовин вимиваються із посиленим потоком крові. Після першого обливання рекомендують розтерти все тіло до червоного руками або природною губкою. Це робиться для того щоб кров назад повернулася до внутрішніх органів, звідки вона під впливом холоду відлинула. Після цього рекомендується ще раз пройтися по тілу водою (холод вже майже не відчувається). Потім гарно закутайтеся кількома теплими рушниками і гарно розітріть досуха все тіло. Вдягніться в щось тепле і приємне і саме в цей момент ви відчуєте, що ранок і життя дійсно прекрасні! (Це кажу вам я, людина, що з дитячих років страждала на фобію холодної води:)
Йогі Джи казав, що цю техніку використовували з древніх часів, тільки тоді людям треба було ставити високо ємності для води і будувати щось типу літнього душа. Тепер, дякуючи цивілізації, ми маємо все необхідне для ішнаану. Справа тільки за бажанням це виконувати. Для більшого натхнення розкажу ще трішки про ефекти: це дає здоров'я ендокринній системі, кращий кровообіг, молодість і здорову біохімію крові, сяйво і красу.
Дехто рекомендує приймати таку процедуру 12-15 хвилин, дехто кілька хвилин. Коли довго стоїш під струменем холодної води вона вже не здається холодною і є небезпека втрати відчуття часу. Тому підходьте до цього процесу відповідально та усвідомлено. Перший час, коли вода здаватиметься катастрофічно холодною, можна співати мантру. Мені подобається Вахе Гуру - вона і коротка і допомагає диханню бути рівномірним, адже від холоду так хочеться завмерти і не дихати. Потім може захотітися співати щось довше і веселе. Слухайте свою душу і тіло!
Однак повний ішнаан не рекомендується робити вагітним  і жінкам під час особливих днів, коли у вас висока температура, ревматизм і захворювання серця. Все ж можна робити часткову гідротерапію, діючи на певні ділянки тіла:
- якщо направити струмінь води на область під нижньою губою на 10-15 хвилин, то свідомість проясниться, а ум очиститься;
- якщо потік направити між верхньою губою і бровами - прийде прилив енергії;
- якщо на лоб - може захотітися дуже спати;
- якщо масувати холодною водою плечі - можна зцілити шлунок;
- зап'ястя відповідають за печінку, а кінчики пальців за мозок.
І ще одне слово за ішнаан. Стверджують, що навіть якщо ми часами виконуватимемо виснажливі вправи, то вони так не зможуть стимулювати "душу" наших клітин, як ця процедура. І ще одне - якщо ми своїм тілом можемо перемогти холод води, то можемо вигнати холод із свого життя.
Тож давайте із завтрашнього ранку вже це і перевіримо!:)


Немає коментарів:

Дописати коментар