суботу, 9 липня 2011 р.

Абхьянга


   Існує одна така божественна процедура, яка на тонкому плані змінює наші моделі поведінки - ми стаємо м'якшими, більше прислухаємося до себе. Це діє так тонко і точно, що може змінитися навіть хода, смак і наша манера реагувати. Що ж це за диво? - Абхьянга! 
   Абхьянга - це такий аюрведичний масаж, який бажано робити щодня, ну хоча б через день або хоча б кілька разів на тиждень. Клас у тому, що ми можемо його виконувати навіть власноруч. Як каже, Йогі Джи - найкраще те цілительство, що ми можемо зробити самі для себе. Це саме про цю процедуру. Як же все виконується?
   Краще всього робити масаж у ванній кімнаті, оскільки використовуватиметься значна кількість масел. Починати слід, за аюрведичною традицією, із голови (спрощений варіант - минути голову, почати із обличчя та шиї). Масло перед цим слід розігріти до приємної температури для тіла. Якщо ви масуєте голову - робіть такі рухи, як при митті голови - кругові і дбайливі. потім переходьте до вух, обличчя - тут масажувати слід кінчиками пальчиків - обережно і любляче. Старайтеся отримати максимально задоволення від дотику, це, крім основного ефекту, дає нам більш сильний зв'язок із тілом і позитивно впливає на анахату - сердечну чакру, котра дуже реагує на такі приємні інтимні дотики. 
   Шию слід почати масувати спереду, потім перейти на задню її частину, ретельно пропрацюйте плечі, - наші абсорбовучі тривог, напруги і зайвих тягарів. Далі прямуйте до рук - масуємо долонями і пальцями, круговими рухами зупиняємося на місцях згину. Наступними йдуть груди - масувати бережливо кожну по черзі, далі область шлунку і низ живота. Рекомендується робити кругові рухи руками за часовою стрілкою - так це робиться в традиції аюрведи. Рухи ж вгору-вниз - гарно підходять для ключиць, спини. Ретельно із щедрими порціями масла продовжуємо масажувати ноги, особливо зосередитися на колінах і ступнях.
   Обираюче те, чи інше масло, котре, як найкраще підходить для вашої доші, можна позбавитися токсинів, зняти втому, емоційне та менструальне напруження. Вважається, що регулярна абхьянга допомагає уповільнює процес старіння тіла, робить нас стресостійкими, більш гармонійними. 
   На одну процедуру піде близько чверті скляночки теплої олії. Для вата-доші краще всього використовувати кунжутну або мигдалеву олію. Піті дуже гарно - оливкову чи кокосову, а капхі - кунжутне. Також слід пам'ятати про проміжні конституційні типи, і довіряти своїй інтуїції у виборі олії а також дослуховуватися порад спеціалістів. 
   Ідеально робити такий самомасаж 20 хвилин, якщо у вас цейтнот - 10-15. Однак почавши це робити регулярно, ви побачите, як з'явиться більшість часу, від зміни пріоритетів у житті. Змивати масло краще теплою, але не гарячою водою ідеально використовувати аюрведичне мило або порошок (ще один варіант - вівсяне борошно, розвести його до густої сметани (для капхи) рідкої - для вати, - ідеально м'яко полірує шкіру, перетворює її на вишуканий оксамит і чудово знімає зайву масність. Хоча незначна кількість масла на шкірі і волоссі - це дуже благотворно для нашого фізичного і тонких тіл. 
   Приємної вам абхьянга-терапії!
   

1 коментар:

  1. Ух-ти! Це просто чудо! Я якраз думала і навіть пробувала самомасаж але окремої частини тіла, яка турбувала. А тут так все детально описано, ще й з порадами щодо масел!
    ДЯКУЮ!
    Надзвичайно!

    ВідповістиВидалити