суботу, 9 липня 2011 р.

Пракріті - конституція фізичного тіла

   Попередня стаття була про аюрведичний масаж, зустрічався, можливо, не всім відомий термін - пракріті - це типи конституції. Вважається, що все в матеріальній природі містить в собі основні першоелементи - це земля, вода, вогонь, повітря і ефір. Наше тіло діє за тією ж схемою.
   Слово доша означає "нечистий", якщо воно вживається  у парі із якоюсь із конституцій у аюрведі (вата, піта, капха), це означає, що у людини із цим наразі є дисбаланс. 
   Вата  - це ефір та повітря. Якщо у людини забагато повітря в тілі, то частіше вона субтильна, жива, рухлива, має погану циркуляцію крові, дуже емоційно реагує на світ. Піта - це вогонь. Такі люди мають гарно розвинені м'язи, рішучі, проявляють кращі та гірші якості стихії вогню. Капха (кафа) - це вода та земля - такі люди часто мають пишне тіло, гарну шкіру, мало переймаються, ледачкуваті, повільні. 
   Також існує таке поняття, як збалансована конституція - це коли ви, скажімо, вата-тип, однак, застосовуючи ті чи інші лікувальні міри, примирилися із своєю природою і використовуєте її переваги.
   Частіше всього зустрічаються змішані конституції. Якщо у вас немає змоги звернутися до аюрведичного лікаря, то можна зробити он-лайн тест самостійно. 
Усього вам гармонійного! 

Немає коментарів:

Дописати коментар