вівторок, 7 січня 2014 р.

Молоко: повітряне, бананове і фінікове...

   
Молоко - їжа богів, рідка релігія, сутність Всесвіту, прояв Любові... Та що там, аби не молоко наших мам і всіх цих альтруїстичних корівок, чим би ми були - біороботами, ракшасами, демонами? І думати не хочеться!:) Тож продовжуємо пити!
   Є чудові новини для тих, у кого навіть вночі молоко погано перетравлюється і є від нього певна тяжкість. Можна готувати "легке молоко". Я ще його називаю "повітряне". Готується воно дуже динамічно і не залишить байдужими ваших домашніх - вони всі вмить теж захочуть його пити разом із вами. Отже, доводите до кипіння молоко тричі (ну або хоча б раз), потім берете великі кружки і переливаєте із пустого в :) повне. Дуже захоплююче! Дехто рекомендує це робити тричі, дехто 7 разів, я, наприклад переливаю не менше 21 разу (ну цифра така магічна!) а то і можна дійти до містичного 108. Це створює таку піну, яку не зробить жоден блендер. Молоко насичується повітрям і взагалі стає схожим на кремову хмарку - смакота і користь.
   Звісно, не забудьте додати сюди спеції - ваніль (охолоджує і понижує всі доші), гвоздика (зменшує вату і капху, однак збільшує піту), кориця (краще додавати у ранкове молоко, оскільки бадьорить!:), кардамон (охолоджує, рекомендують приймати на ніч), куркума - із неї, пам'ятаєте ще готують Золоте молоко таке корисне для суглобів, можна використовувати для "вечірнього молока" людям всіх конституцій, шафран робить звичайне молоко - королівським і по якостям впливу на організму і по аромату й запаху.
   
   Крім цього дуже цінні йогічні рецепти від Йогі Бхаджана, Майстра Кундаліні йоги:
"Сезамово-імбирне молоко"
   Цей живильний напій благісний для нервової системи а також приносить відновлення для репродуктивної системи.
- 1\4 чашки насіння сезаму (кунжуту)
- 2 столові ложки крупно нарізаного імбиру (дуже свіжого! наскільки ви знайдете в магазині:)
- 350 грам молока
- 2 чайні ложки меду або кленового сиропу.
Все збити до густої піни. Приготуйте 2 чашки і пригостіть друга!
"Молоко халапеньйо"
   Цей напій для холодного сезону, на той час, коли до вас чи близьких підкрадається застуда та грип. Однак будете обережні - це гаряче! (так емоційно застерігає Йогі Джи у своїй книзі "Їжа для здоров'я та зцілення). Якщо ви вперше вирішили скуштувати його, то додайте мінімум перцю (а від себе додам, що це не для тих, у кого стихія вогню вийшла із рівноваги). Також Йогі Джи каже, що не буде так гаряче якщо ви будете пити через соломинку.
- 2-5 свіжих халапеньйо чилі (це мексиканський перець, у наших умовах це простий червоний)
- 250 грамів молока
Нарізати перець і змішати із молоком.
"Фінікове молоко"
   Це молоко дууже живильне, його же називають "молодильним" - воно дає енергію тілу і уму, підходить всім людям, особливо сприятливо під час одужання, важких навантаженнях, стресах, "пересушеному" організму.
- 250 грам молока
- 6 фініків
   Витягніть кісточки із фініків, поріжте половинками, кип'ятити на дуже маленькому вогнику, помішуючи. 
  І, зрештою, "Бананове молоко", воно взято не з тієї книжки, але теж дуже корисне. Особливо ранком і коли ви відчуваєте виснаженість та потребу у затишку, підтримці і розумінні - "Бананове молоко" ваш вірний товариш!:)
- склянка молока
- банан
   Додати м'якоть банана у гаряче молоко, збити у піну, можна додати спеції (кориця і ваніль доповнять смакову композицію). У книзі "Прабхупада: людина, святий, його життя, його спадщина" є цікавий епізод як Шріла Прабхупада випивав молоко, нарізуючи банан об край металевої чашки, так щоб шматочки падали прямо у гаряче молоко.  Дуже цікаво - варто спробувати!
    Смачного і корисного молочного банкету! 

4 коментарі:

  1. а я чула, що по аюрведі не можна змішувати фрукти із молоком, чи це не так?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я теж таке чула, однак і ці рецепти теж аюрведичні. Я так зрозуміла, що вони самі не дійшли до єдності у цьому:). Тому, якщо вам це йде на користь, то чому б і ні:)

      Видалити
  2. А как ваниль добавлять? И какую - стручек или этот ванилин?
    Юля

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ваніль варять в молоці, а розварену розминають у ступці.Слід брати маленький шматочок, оскільки вона гіркувата.

      Видалити