середу, 18 грудня 2013 р.

Самскари

   
Є такий санскритський термін, як самскара (сам - сума, каар - творець; "сума зробленого творцем"). Він має два основних значення: перше - емоційні враження, відбитки, що залишилися у тонкому тілі ума, котрі можуть обумовлювати всі подальші дії людини, навіть через життя, поки самскара не вичерпає себе (читай, закрити гештальт). Друге значення - це ритуали, котрі вносять позитивний відбиток у психіку людини. У ведичній культурі це - одруження, зачаття, народження, наречення іменем, початок навчання, отримання посвяти, поховальні ритуали. У даному тексті ми зосередимося на першому значенні цього слова.
   Отже, самскари, глибокі емоційні враження, котрі можуть мати, як негативний, так і позитивний заряд. Так, наші фобії, симпатії-антипатії, звички і навіть таланти - все ті ж самскари. У своєму серці ми зберігаємо мільйони самскар, що накопичилися за багато життів у матеріальному світі. Деякі з них лежать на поверхні, з ними ми навіть часто себе ототожнюємо - знання, спогади, враження.. Інші ж знаходяться в глибині, як насіння підсвідомих матеріальних бажань.
коли риба-їжак (у виконанні місіс Паф) роздувається,
іншим поряд стає мало місця
   Враження, що не особливо глибоко входять у наше тонке тіло, ми здатні переварити протягом сну, відпочинку або зміни виду діяльності. Деякі входять у нас глибше, а ще на якісь у нас взагалі може не бути енергії для переварювання протягом життів. Так більшість людей і ходить, роздуті зсередини цими непережованими самскарами, як риба-їжак.
висохлі русла рік Аравійської пустелі 
   У психології є цілі напрямки, що працюють над цією темою. Однак йоги ще раніше освоїли техніки, що буквально можуть "переписати" програму людини. Вони порівнюють звичку, із рікою. Досвід, що повторюється, заглиблює у нас русло цієї річки. Однак, коли, скажімо, вода у ріці пересохла (обставини життя змінилися), русло на довго залишається. І, якщо піде дощ, то вода буде литися тими ж руслами. Іншими словами: посієш думку - пожнеш поступок, посієш поступок - пожнеш звичку, посієш звичку - пожнеш характер, посієш характер - пожнеш долю..
   Однак буває важко відкопати ноги тієї думки, що посіяла нашу долю. Самскари являють собою той вплив із минулого, який часто керує життям. Часто, знайти чому ж я постійно дмухаю на воду обпікшись на молоці, буває не легко, однак можна нейтралізувати досвід минулого. Так, як самскари - це певною мірою місце зберігання карми, то, згідно Сутрам Патанджалі, доступ до них можливий через чуттєву пам'ять під час медитації. 
   У методі Кундаліні йоги є багато дихальних практик, котрі буквально зашліфовують деструктивні русла негативного досвіду і проторюють нові, необхідні навички для ефективного життя. Ось деякі практики, до допомагають нейтралізувати негативність до оточення і в першу чергу до себе самих:









Немає коментарів:

Дописати коментар