четвер, 7 липня 2011 р.

Рамаяна - епос внутрішніх архетипів особистості

Валмікі - автор Рамаяни
   Ви вивчали Рамаяну у школі? Пам'ятаю, мене ця історія просто приголомшила, але я так нічого в ній і не зрозуміла. Всьому свій час, і зараз ця перлина відкривається для мене під несподіваним кутом - враженнями ділюся, оскільки це не просто книга для приємного читання - це інструмент для духовного та особистісного росту.
   Великі істини виявилися зашифрованими у віршах Валмікі Муні. Здавалося б, слово пасивне - воно просто несе якесь значення. Однак, у його статичності ховаються потаємні кімнати. Це ніби був просто дім, такий знайомий, що аж нецікавий. Якогось разу ти заходиш до вітальні: - О Господи, що це за акваріум! А потім обертаєшся, а то зовсім і не та вітальня, і дім не той. Просто свідомість перекочувала на поверх вище і прочитане колись сприймається ледь впізнаваним старим але незнайомцем. 
   Історія власне про Раму, аватар Вішну, царевича із Айодх'ї, про його вигнання із Батьківщини, поневіряння священними лісами із вірними дружиною Сітою та братом Лакшманою, про перемогу над демоном Раваною та інші перипетії. Дуже гарно цю історію зобразили у класичному індійському фільмі 1961 року Сампурна Рамаяна.
   Ще краще читати цей текст, особливо із гарними коментарями. Пропоную аудіо-версію Рамаяни у переказі моєї улюбленої Маріанни Полонські, ведичного астролога і фантастичної жінки, із її живими коментарями і висновками (завантажити можна ось тут).
Рама і Сіта - Сонце і Місяць
    Суть терапії цією історією така - кожен персонаж уособлює певну якість, що є в розвиненому чи зародковому стані у кожного із нас (адже ми маємо набагато більше подібного, ніж нам здається). Читаючи, слухаючи, чи переказуючи частини книги - ми працюємо із певними якостями себе (навіть на рівні планет представлених у наших натальних картах). Так, Рама - це Сонце, це дхарма і істинне прагнення нашої душі. Сіта, його дружина - це енергія Місяця в нас. Це природа чистого ума, емоційність. Вона, час від часу впадає в тенети ілюзорної Майї - перевтілення ракшасів (демонів), має деколи наївні бажання, однак для гармонізації в діло вступає чистий розум - Лакшмана - брат Рами. Їхній молодший брат, Бхарата, що залишився царствувати проти своєї волі і весь час вів життя аскета - це наше смирення. Равана - власне головний противник Рами - це втілення его. Воно настільки сильне, що навіть боги бояться його. Якось за особливі аскези Равану нагородили тим, що він ніколи не помре ні від руки бога, напівбогів, - людей і тварин у цьому переліку не було, адже він ніколи б не міг навіть допустити, що такі нікчемні створіння могли йому щось заподіяти. Так часто наше хибне его, роздувається від явних чи уявних чеснот і не бере в рахунок своїх реальних противників. Власне через цю деталь Рама і став Рамою - Вішну втілився простим чоловіком із надзвичайними здатностями.
Рама заручається підтримкою царя мавп Сугріви -
наша тваринна суть допомагає досягнути божественної 
   Також читаючи, чи слухаючи Рамаяну ми зустрічаємо такого неймовірного персонажа, як Хануман - це проста з вигляду мавпа. Однак насправді, це син бога Вайю, бога повітря і вітру і однієї апсари (німфи), що за якісь гріхи мала втілитися у племені мавп, однак могла ставати красивою жінкою за своїм бажанням. Однак, вона вже була одружена і дитину виховували інші батьки. Так все життя він і не здогадувався про свою особливість, аж поки у потрібний момент йому не нагадали про це і він одразу опанував багатьма містичними досконалостями - вмінням літати, збільшувати і зменшувати своє тіло, неймовірною силою та відвагою.
    Неймовірна кількість дивовижних, подекуди трагічних історій, колоритних персонажів нас зустрічає на сторінках цього твору - така сама нелегка дорога нашої суті до себе самої, тож хай кожен візьме для себе по інструменту для цієї роботи із цього бездонного щедрого твору - Рамаяни.
   


Рама, Сіта і Лікшмана у образі лісових аскетів - триєдиність дхарми, чистого ума і розума


Хануман у всій красі - наші сплячі божественні якості

5 ликів Ханумана, наша внутрішня відвага і безстрашність

Кумбхакарна -  велетенський воїн-ракшас,
 наїдається після піврічного сну - некерована сила в кожному з нас

Лакшмана відрізає носа зухвалій демониці Шурпанакхі, прояв нижчої жіночої суті в людині
   

Немає коментарів:

Дописати коментар