четвер, 11 квітня 2013 р.

Йогічна анатомія - 5 кош

   
   Згідно йогічної анатомії, вважається, що живі істоти у людській формі існування мають 5 особливих оболонок, котрі називають кошами (майже, як російське кожа), тобто тілами. 
   Перша із них нам найбільш відома, і часто більшість себе ідентифікує із цією оболонкою - це аннамайя коша - тобто фізичне тіло. Якщо говорити мовою грубих метафор - то це наша шуба, або який інший верхній одяг. Анна - це їжа. Тобто це тіло їжі, адже від неї і залежить існування цієї оболонки - вода, повітря, продукти - грубі форми прани. Якщо наша свідомість зафіксована на цій оболонці, то все, що нас цікавить - це їжа, матеріальні потреби. 
   Друга оболонка - це пранамайя коша - тобто пранічне тіло. Це більш тонка матерія. Її ми теж можемо відчути із диханням, приливом сил. Пранічне тіло буквально вливає енергію у кожну клітинку нашого єства, ніби насичує собою попереднє тіло. Але жодне із них не може існувати без іншого. (Це щось типу теплого светра під нашою шубою). Якщо свідомістю людини зосереджена на цьому рівні - вона дуже рухлива, вважає, що тільки рух і є життям, їй подобається фізична активність, стрімкість, біганина..
   Третє тіло - це маннамайя коша. Манас - це ум, тобто тіло ума, або ментальна оболонка. Її задача підтримувати дві попередні коші у якості одного цілого. (Це щось типу сукні чи сорочки на нашому тілі). Вона виступає, як зв'язний, передаючи дані із зовнішнього світу у внутрішній (наступному тілу розуму). Щось типу того агента, який ходить по місту і збирає дані, а мудрець (будхі) їх опрацьовує. Манас навіть може і не розуміти сенсу інформації, що він приносить. Його задача - дати дані. Бути дуже гнучким тонким, швидким, скоординованим, точним. Ум, манас - має найбільшу швидкість у всесвіті - час не може бути перепоною йому. Його сила неймовірна, коли він у ролі слуги душі, однак його сила може стати жахливо руйнівною, коли він починає нами господарювати.  Як казав Гуру Нанак - Перемігши свій ум, ти переможеш весь світ. 
   Наступна оболонка - це віджнянамайя коша - тіло інтелекта, чистого знання, інтуїції, що пронизує манас і має більш тонку природу. (Щось типу нашого спіднього одягу). Коли свідомість живої істоти знаходиться на цьому рівні, її називають пробудженою, істинно мудрою. Це життя над хмарами, коли сонце Істини завжди світить.
   І, нарешті, причина попередніх 4 дійових осіб - це анандамайя коша - трансцендентне (тобто нематеріальне) тіло блаженства. Власне це і є нами. Кажуть, що це тіло не піддається ніяким описам. Однак саме воно і є тією найменшою матрьошкою, котра вже не ділиться на половинки - вона і є цілим, вічним, нетлінним, сповненим знання та блаженства. 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар