вівторок, 7 січня 2014 р.

Ведичне кіно та анімація

   
Серед нескінченних фільмів та анімаційних історій, котрі часом, здається, тільки затоксинюють розум, є істинно лікувальні у цьому сенсі представники. 
   Вважається, що людина так влаштована, що без стимулювання почуттів не може жити. Нам постійно потрібно переживати враження, насичувати своє життя хвилюваннями, так званим "позитивним стресом". А що робити якщо життя не дає таких хвилювань - віддавати свою сенсорику на поталу теле-чудиську? Ну не дуже це по-йогічному, хоча...
    Згідно ведичного знання, якщо людина оточила свій ум роздумами на трансцендентні теми, то він отримує свою порцію необхідної активності, однак із дуже важливими ростками Істини. Щось типу того, як ми піддурюємо своїх хатніх улюбленців, коли їм вкрай потрібно проковтнути якусь мікстуру. 
   Першим із таких фільмів, безперечно є "Махабхарата". Це давній розлогий епос, у якому є і щастя, і сльози, і любов, і дружба, і зради, і (чого тільки там немає?!). Вважається скарбницею мудрості. Адже давні мудреці спеціально передавали істину, ніби "зашитою" у цікаві історії, котрі, звісна річ, мали місце бути. Вважається, від читання, переказу, перегляду історій Махабхарати" серце очищується, розум отримує силу, ум вказівку до дії, а самі почуття втрачають інтерес до тлінного. 
    Прекрасна 94-х серійна екранізація Махабхарати 1988 року Раві Чопри. Фільм, яким насолоджується Серце і отримують настанови ум і розум.
     Також є прекрасна версія Махабхарати 2013 року. Болівудський шик, яскраві костюми, актори, ефекти... Тим не менше, дуже глибокий зміст збережено. Є лише близько 20 серій перекладених на російську мову. Що цікаво, серіал вийшов у жовтні 2013 року в Індії і повного перекладу немає навіть англійською. Група ентузіастів-перекладачів Майя Ом і Абхінанди даса, озвучування Яшодарані*. 

   І,звичайно, нееповторна класика жанру - "Рамаяна", фільм 1961 року  "Сампурна Рамаяна".
   Із сучасних ведичних серіалів - "Бог Богів Махадев" - про Господа Шиву та компанію - картинка соковита, сюжет цікавий, персонажі - божественні.


     Трилогія мультфільмів про Ігри маленького Крішни у Вріндавані а також мульт-історія про Ганешу подано у сучасному стилі, дуже подобається, як дітям, так і дорослим. Про фільм "Вішну-пурана" вже йшла мова раніше. 
   Із мультфільмів не можна обійти повз "Повернення Ханумана", "Дешаватара", "Рамаяну".
   
    Із жіночої серії, це безперечно історія про благочестиву Савітрі, про яку вже йшла мова в цьому блозі.
   Також (не для слабких!:) "Весілля Туласі", особливо натхненно у періоди сімейних складнощів.



   Ще є один дивовижний жіночий фільм "Джай Сантоши Маа", про дочку Шрі Ганеши Сантоши. Хоча особливі смарта-брамани стверджують, що вона не зовсім у ведичній традиції, однак її роль від цього не може применшитися, адже саме її ім'я Сантоші Ма означає "вдоволеність" (Ма - мати), вона допомагає жінкам, особливо обтяженим життям сучасності. Фільм цікавий, красивий насичений, єдина його вада - він на хінді і мені не вдалося знайти переклад, однак після майже ста серій "Махабхарати", "Вішну-пурани" та інших, багато чого можна зрозуміти:).
   Фільми про святих:
"Святий Г'янешвар" - історія "дітей саньясі", їхніх поневірянь та радостей, історія очищення сердець і дороги до святості. 
"Святий Тукарам", фільм 1936 року, який після першого ж перегляду залишається улюбленцем у серці назавжди. Цей фільм про особливу дживу, котра своїм смиренням, щирістю та любов'ю топила камінь. Успіх фільму був нечуваним, він навіть зайняв призове місце на 5-му Венеціанському фестивалі. 
"Нілачала Махапрабху" - фільм 1959 року про Господа Чайтанью.
"Туласі дас" - поетична історія святого, що пройшов свій особливий шлях, принісши людям чисту поезію бхакті зрозумілою їм простою мовою. 
"Харідас Тхакур" - дуже сонячна атмосфера про святого, що проходить через всі випробування із осяйною посмішкою Любові.
"Дхрува Махарадж" - історія про царевича Дхруву, котрий є символом цілеспрямованості і духовної сили.
Із християнських "Мати Тереза" Та "Святий Франциск".
Також, якщо хтось знає про інші натхненні фільми - додавайте!:) 
Усвідомленого перегляду і чудових свят! 

    



*Для тих, хто прив'язався до фільму і хоче прискорити процес його озвучки або просто висловити вдячність є фонд підтримки (ПриватБанк 5168 7553 5132 7974 - Ткачова Олена Іванівна).



3 коментарі:

  1. Еще сильный фильм "Мадхваачарья" и "Вишвамитра" 4 серии и про Лава и Куша хороший фильм.
    Ася

    ВідповістиВидалити
  2. А кто такая Ткачова Олена Іванівна?

    ВідповістиВидалити
  3. Це Яшодарані - вона озвучила Махабхарату 2013 і 1988 років.

    ВідповістиВидалити