понеділок, 4 лютого 2013 р.

Савітрі - сила благочестивої жінки

   Напередодні Дня закоханих хочеться присвятити пост темі кохання. Навіть більше його силі і здатності перемогти навіть саму смерть. Розповідь ця буде про Савітрі і Сатьявана (одна із історій-перлин із Махабхарати).
   Якось один бездітний цар, віддаючись довгі роки аскезам, отримав таки благословення Савітрі (іпостасі Сарасваті, дружини Брахми) богині, котрій поклонявся і попросив у неї багато синів. Однак вона сказала, що синів він не може мати в цьому житті, однак вона його нагородить такою дочкою, що прославить його як сто синів. По цьому, дружина царя завагітніла і народила пречудову дівчинку, котру, не довго думаючи, нарекли Савітрі, на честь великої богині.
   Дівчинка була настільки красива, настільки і благочестива, і всі її чесноти, як це не парадоксально, стали тільки на заваді у одруженні. У ведичні часи завданням батька було одружити свою дочку, і тому, стурбований, він дослухався до поради небесного мудреця Наради, і відпустив свою єдину улюбленицю у світ шукати собі достойної пари. 
   Кастінг Савітрі теж не давав довго ніяких результатів, аж допоки вона випадково у лісі не зустріла доблесного Сатьявана, сина одного царя, що осліпнувши втратив царство і тепер вів життя аскета. Савітрі і Сатьяван - велике лебедеподібне кохання! Однак і тут на героїв чекає поворот - Сатьявану залишився лише рік життя. Савітрі і чути не хоче, щоб відмовитися від коханого і вони одружуються.
   Змінивши пишність палацу на хижку аскета, розкішне вбрання на скромний одяг, вона, богоподібна і прекрасна взялася служити своєму чоловікові і його пристарілим батькам. Цілий рік вона дотримувалася сурових аскез і перед закінченням строку дала слово стояти непорушно три дні і три ночі. 
   На четвертий день, після дотримання аскези, Савітрі вирішила супроводжувати чоловіка у ліс. І саме тут і трапилося передбачене - Сатьяван відчув слабкість і впав горілиць. Тут Савітрі і побачила незвичного чоловіка і розпізнала у ньому бога смерті Яму. Яма або Ямарадж - це саме та сутність, що забирає душу із тіла (для цього він бере аркан), він слідкує за кармічними рахунками і дуже справедливо карає повинних. Цього разу він побачив, що перед ним особливий випадок, тому сказав Савітрі щоб вона залишалася біля тіла і готувалася до поховання. Однак вона заперечила тим, що куди її чоловік, туди і вона, адже саме сім'я є найвищою ціллю, котру вона хоче досягнути і піде будь-куди аби за чоловіком.
   Так вона слідувала за Ямою крізь різні виміри і простори. Сила її аскези зробила її тіло надлюдським і вона все слідувала за богом смерті. Коли він обернувся, то був вражений і сказав - О, ти незвична жінка! Проси чого ти хочеш крім життя твого чоловіка і йди додому. Мудра Савітрі відмовила - Зроби зрячим мого свекра.
   Далі йшов суворий Яма, а Савітрі, теж йшла слідом, минаючи неймовірні перепони. Коли ж цар смерті обернувся і побачив цю незламну духом жінку, то промовив - Проси чого ти хочеш, крім життя твого чоловіка і повертайся! Савітрі відповіла - Поверни царство моєму свекру. Коли ж Яма повернувся втретє і запропонував їй виповнити бажання аби вона поверталася, Савітрі попросила синів для свого батька, аби він був щасливим.
   Не зважаючи на всі щедрі благословення, Савітрі продовжувала йти слідом, її тіло кровоточило, однак вона трималася. І знову зворушений Яма запропонував їй просити у нього будь-що крім життя її чоловіка і вона попросила благословення для народження 100 синів. Яма погодився. Савітрі все продовжувала йти і коли востаннє він обернувся і побачив її, то сказав - Ти вразила моє серце, ще ніколи я не бачив подібної мужності, обирай собі безцінний дар. І Савітрі сказала - Ти дав мені в дар сто синів, а забираєш чоловіка. Для чого мені життя без нього? Хай буде живим Сатьяван, лиш тоді справдяться твої благословення. На що Яма сказав - Хай буде так! І розпустив петлю смерті. Це було вперше у його практиці на цьому посту. 
   Всі благословення могутнього Ямараджи збулося і всеперможна любов Савітрі засяяла на всі три світа і донині вражає і надихає. Медитація на цю історію і її персонажів приносить благо, спокій у серця і мир у сім'ї, також допомагає людям знайти свою половинку, а знайшовши, бачити її істинне світло душі. Слухаючи і переповідаючи цю історію ми множимо благочестя і приносимо благість собі та іншим.
    А щоб цей процес був ще цікавішим, пропоную переглянути прекрасний фільм, котрий є безмежно терапевтичним для сердець і стосунків. Спробуйте, потім розкажете:)

 

Тут фільм із російським дубляжем.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар