понеділок, 4 квітня 2011 р.

Чим відрізняється кундаліні йога від іншої йоги


Часто новачки задають те само питання
  а в чому відмінність кундаліні йоги від звичайної йоги. - (під звичайною мають на увазі більш поширену хатха йогу).
У відповідь можна запитати:
– а чим відрізняється танець гопак від танго?
Просто усім – єдине спільне, що це танці.
Танців же існує багато і всі вони створюються тілами для естетичної та фізичної насолоди + кожен вид танцю це своя філософія.
Давайте трішки заглянемо до першоджерел, що ж таке йога взагалі. За Патанджалі, це «здатність направляти розум виключно на об’єкт і утримувати цей напрямок без відволікань (об’єкт може бути як зовнішнім, так і внутрішнім, також це може бути область інтересів, щось, що знаходиться вище рівня людських відчуттів, скажімо, Бог)».
Йогі Бхаджан говорив так: «Хтось вважає йогу релігією, інші ж думають, що це просто фізична практика для підтримки фізичної енергії, ще інші – що це психологічна система, створена для розвитку Душі та її потенціалу. Насправді, всі ці погляди існують через неправильне тлумачення поняття йога, по суті – йога – це взаємовідносини.
Слово йога – з санскриту означає зєднання або звільнення. Йога – це союз індивідуальної свідомості із нескінченною. Йогом можна назвати людину, що повністю покладається на Вищу Свідомість, котра є Бог, в момент злиття в одне ціле Я самої людини і нескінченного Я. Ось що все це означає.»
Сам Йогі Джі почав практикувати йогу з 8 років з просвітленим майстром Сант Хазар Сінгхом, котрий визнав його майстром  у 16 років. Ось, що він розказує про різницю між хатха та кунділіні йогою:
  Будь який метод – від танцю до молитви, що допомагає досягнути Вселенської Свідомості, напрямлений на підйом кунділіні, чому ж не почати безпосередньо з кундаліні йоги? Яка ціль хатха йоги? 
Ціль – в підйомі усвідомленості. Це технологія, що з’єднує разом прану і апану, сили місяця і сонця для того, щоб підняти свідомість через лінію балансу і рівноваги. Іншими словами, - це той само підйом кундаліні. Проблема в тому, що для досягнення цієї цілі вам необхідно потратити 22 роки, навіть при досконалій практиці. Це довгий шлях. Різниця між ним і кунділіні йогою тільки у часі і ступені просування. Ціль обох підходів одна. Тільки кунділіні йога – це пряма, швидка і досконала практика в ритмі, котрий відповідає сучасній людині».
Дуже цікава розповідь Гуручаран Сінгха, викладача кундаліні йоги із значним стажем:






Немає коментарів:

Дописати коментар