понеділок, 11 квітня 2011 р.

Дихання вогню



   Дихання вогню – одне із найпоширеніших видів дихань в кундаліні йозі. Правильне його виконання вивільняє від токсинів, очищає легені, слизову систему, судини, збільшує об’єм легень, придає життєвої сили та стійкості, балансує нервову систему, виступає у якості антистресу, зменшує залежність від куріння, поганої їжі і навіть наркотиків. Коли ми використовуємо цей тип дихання, збільшується доступ кисню до мозку, що пробуджує сфокусований і нейтральний стан розуму; активізується імунна система, що запобігає утворенню багатьох хвороб; синхронізуються біоритми систем тіла.
   Як же правильно практикувати це дихання? Звичайно, бажано робити це з інструктором і практикувати. Та все ж тут опишу деякі рекомендації, що можуть стати в нагоді і тим, хто давно знає про це дихання, однак виконував не досить коректно.
   Дихання вогню (або агні пранааяма; агні - вогонь з санскриту, а також однойменне божество) – це доволі швидке і ритмічне дихання, без пауз між вдихом і видихом (їх довжина однакова, приблизно 2-3 цикли в секунду). Це дихання завжди виконується через ніс, із закритим ротом (якщо не вказано інакше). Дихання вогню йде з пуп очного центру, тому і відбувається ритмічне втягування пупка. На видоху повітря потужно виштовхується через ніс за допомогою втягування пупкового центру до хребта (це автоматичний рух, ви стаєте подібними до резинової груші, що втягує і виштовхує повітря).
   Ось можна подивитися відео-інструкцію до цього дихання:


  Починати практикувати дихання вогню бажано з 1-3 хвилин. У декого може виникнути запаморочення (якщо це трапилося з вами – зробіть паузу і продовжуйте дихати спокійним глибоким диханням). Індикатором правильного виконання дихання вогню є розслаблені руки, ніс, обличчя в цілому).
   Є деякі обмеження – вагітним жінкам не рекомендується це виконувати, також не бажано це робити під час жіночих днів.




2 коментарі: