вівторок, 17 травня 2011 р.

Мудрість рук: мудри




На класах кундаліні йоги ви могли виконувати гьян-мудру, молитовну мудру або ще якусь іншу. Навіть якщо ви ніколи не займалися йогою, то ви все рівно маєте досвід із мудрами, просто, можливо, інакше це називали.
Так от, мудра – це певне положення рук, техніка для посилання точних повідомлень енергетичній системі тіла-розума. В перекладі із санскриту означає печать або знак.
Наші прекрасні руки – це енергетична карта нашої усвідомленості та здоров’я. Кожна зона руки з’єднується із певною частиною тіла, також різними типами емоцій та моделями поведінок.
Коли ми надаємо певного положення рукам, - скручуємо їх, пересікаємо, розтягуємо, торкаємося певними пальцями, долонями, то ми можемо ефективно спілкуватися із тілом та розумом.
Це можна порівняти із азбукою Морзе, або фонетичним алфавітом – сигнали та букви складаються у безлічі варіантів щоб відтворити слово; пальці ж можуть побудувати матрицю мудр.
Далі коротко про основні мудри, яких учив Майстр Кундаліні йоги, Йогі Бхаджан:
гьян мудра

-                    Гьян мудра – печать знання. Виконується дотиком вказівного і великого пальців. Є активна і пасивна варіації виконання (у першому варіанті подушечка великого пальця торкається нігтьової пластини вказівного пальця, при другому пальці торкаються пучками). Вона стимулює знання, мудрість, сприйняття і спокій. Відповідає планета Юпітер, що курує розширенням.


-                    Шунья мудра – печать терпіння. Утворюється зєднанням середнього і великого пальців. Приносить терпіння, зобов’язаність, розпізнавання. Відповідає планета Сатурн, що дає мужність при виконанні зобов’язань, відповідальність.
будхі мудра
сурья мудра
-                    Сурья або Раві мудра – печать сонця, життя. Утворюється дотиком підмізинного пальця та великого. Дає відновлення сил, укріплення нервів, гарне здоров’я. Відповідає планета Сонце, що опікується енергією, здоров’ям, сексуальністю; також Уран, що дає стійкі нерви, інтуїцію та переміни.
-                    Буддхі мудра – печать ментальної ясності. Утворюється за допомогою мізинця та великого пальців. Стимулює розвиток душі, дає можливість для ясної інтуїтивної комунікації. За це відповідає планета Меркурій, що дає швидкість, ментальні здатності комунікації.
замок Венери
молитовна мудра
-                    Пранам мудра – печать молитви. Утворюється дотиком обох долонею одна до одної, зовнішній край великих пальців упираються в грудину. Ця мудра нейтралізує позитивну (права сторона, сонце, чоловічий рід) та негативну (ліва сторона, місяць, жіночий рід) полярності магнітного поля людини.
-                    Замок Венери. Чоловіки переплітають пальці так, щоб лівий мізинець був унизу і правий великий зверху, а жінки навпаки. Це проводить канал сексуальної енергії, балансує залози, дає можливість концентруватися з легкістю.
мудра Будди

замок ведмедя 
 Також на класах чи часто використовуємо мудру Юпітера, Замок ведмедя, мудру Будди та інші, про які пізніше. 
Назви більшості мудр, як ви помітили, йдуть від назв планет, що пов’язані із енергіями пальців. Одного із наступних випусків більш детально зупинюся на енергії кожного пальця, їх символічних та фізіологічних значеннях а також про інші цікаві і корисні мудри.
Практикуйте із задоволенням! 

Немає коментарів:

Дописати коментар