середу, 27 липня 2011 р.

Що таке Лангар і чому корисно їсти із однодумцями

   

Человек - что колбаса, чем начинят - то он в себе и носит

К. Прутков


   Ті, хто був хоч раз на ранковій Садхані, на кундалінському семінарі або інтенсиві або ж у сикхській гурудварі знає на своєму досвіді що таке лангар (або лангат). Це спільна трапеза духовно близьких людей, також це їжа, яку вони їдять і сама їдальня в гурудварі (храмі сикхів). До нас, у кундалінську традицію це приніс Майстер, Йогі Бхаджан і за це ми йому вкрай вдячні, адже лангар це багато більше, ніж просто поїдання їжі.
   Трішки історії - перший сикхський Гуру - Нанак запровадив такі демократичні їдальні, де кожен сидів і розділяв трапезу незалежно від свого походження або інших якостей - принцип братерства і рівності було чимось революційним для Індії 15 століття, тому це знайшло багато прибічників. Далі більше - третій сикхський вчитель Гуру Амар Дас постановив, що ніхто не отримає аудієнції поки не розділить трапезу в лангарі. мудрість рішення очевидна - ти ніколи не сядеш за стіл із неприємною людиною, і навіть, якщо так трапилося, то вона стає якоюсь ріднішою після цього.
   У лангарах подають виключно вегетаріанську їжу аби люди всіх віросповідань могли там харчуватися. Якось мені пощастило потрапити на кухню лангара Золотого Храму - це дійсно машинерія - сотні волонтерів різного віку, статку і соціального положення трудяться там із посмішками і радістю виконуючи прості кухонні речі - чистять овочі, місять тісто, миють посуд. Попрацювати там вважається за честь - це дуже сприятливо впливає на подальшу долю людини. Це називається сева - безкорисне служіння ближнім. Їдять сидячи рівними рядами (безкоштовно, відповідно:).
   Як це відобразилося на нашій йогівській традиції? Ми теж при нагоді намагаємося розділяти їжу, служити і возвишати один одного. Чакри людини максимально відкриті під час сну та їжі. Якщо напроти вас сидить людина із поганими думками, це на тонкому плані оскверняє ваші тонкі тіла, з'їдена їжа не піде на користь (є вірний спосіб захиститися - або промовляти подумки котрусь мантру або говорити про духовне, аби перебити негативні вібрації сусіда). Відповідно у гарному товаристві їжа набуває особливих властивостей (надто якщо це благословенна їжа, заряджена позитивними афірмаціями та мартрами). 
   Ми є те, що ми їмо - мудрість актуальна на всі часи. Це стосується не тільки їжі, а й інформації, - розмов, фільмів, книг... Часто за столом люди люблять поговорити, дуже часто ці розмови можуть просто зіпсувати апетит або викликати розлад травлення або і взагалі отруєння на тонкому чи й на фізичному плані. 
   Після Садхани, або під час тренінгу чи то інтенсиву думки кришталево чисті, розмови, відповідно, тонкі та божественні, їжа від цього смачна та ситна, а настрій летючий, благісний та умиротворений.
   Благодатної вам трапези і приємних співтрапезників!
   Сат Нам!
   




Немає коментарів:

Дописати коментар