пʼятницю, 18 січня 2013 р.

Лампадка з гхі

   Взимку немає нічого милішого, як спостерігання за вогнем. Вогонь очищає, зігріває, наповнює. Є навіть спеціальна практика тратаки на вогонь - медитативна практика зосередження погляду на вогні, або на портреті Майстра, крізь полум'я свічки. 
   Сьогодні, мова йтиме трішки про інше - про масляну лампадку. Її можна зробити самостійно і використовувати дома перед вівтарем або просто у приміщенні, де ви займаєтеся практикою.
   Раніше, коли ведичні жерці робили піднесення Богу, вони підносили на священний вогонь топлене масло, промовляючи гімни і це давало їм той чи інший результат - врожай, плодючість, процвітання.. Топлене масло має найбільш зігріваючу дію в Всесвіті - це, як рідке сонце, що очищає і заряджає. 
  Коли гхі зустрічається із вогнем відбувається щось дивовижне. Навіть на фізичному рівні можна відчути - це очищує простір, дає ясність і благість, очищує ум і дає чисту енергію. 
   Виготовлення доволі просте - берете топлене масло ще у рідкій формі - і заливаєте у  невеличку глиняну форму. Туди ж кладете гніт, просочуєте його маслом і вуаля, готово! У якості гніта можна використати як вже готовий, для свічок, або ж можна скрутити ватний джгут.


    Також можете поекспериментувати із посудом, так, можна масло заливати, наприклад, у сушену чашечку із цедри або навіть у половинку від горіхової шкаралупи. Можливо ваша фантазія вигадає ще щось..
   Такі лампадки можна використовувати не тільки для практики, а і в дитячих кімнатах, якщо дитина боїться залишатися сама в кімнаті на ніч (діти можуть бачити різні тонкі сутності) або у вас із візитом були люди, що дещо збентежили стійкість вашого ума, або ж коли ваші домашні або ви самі накопичили доволі ментального бруду і радо ним розплескуєтеся - запаліть таку лампадку, прочитайте мантру або молитву, просто посидьте тихо, сконцентруйтеся на вогні і відчуйте, як він спалює все нечисте і зайве і милостиво очищує ваш ум, душу і тіло.

Немає коментарів:

Дописати коментар