пʼятницю, 18 січня 2013 р.

Шакті Парва Каур - Мати 3HO

Шакті Парва Каур
   Історія Кундаліні йоги на Заході почалася, як відомо, із Йогі Бхаджана. Однак вона має і своє жіноче начало - це Шакті Парва Каур. Шакті - перша західна учениця Йогі Джи, вона перший вчитель Кундаліні йоги на Заході. Зараз їй 83 (народилася одного року із Майстром - 1929) і вона залишається символом 3HO (Healthy, Happy, Holy Organization - Організація здорових щасливих благословенних). 
   Саме її ім'я означає наступне: Шакті - це сила, внутрішня енергія абсолюту, також жіноче начало і його творчу силу; Парва - Парваті - одне із імен дружини (шакті) Шиви, Матері, що відповідає за матеріальну природу. Власне цей аспект Шакті Парва і реалізувала на повну. Вона допомагала популяризовувати Кундліні йогу на заході, котра знайшла найбільший відгук серед тодішньої молоді кінця 60-х - хіппі та контркультурних інтелектуалів. Згодом програми йоги на рівні держави стали застосовувати для нарко та алкозалежних, це мало свій успіх.
   Шакті Парва про те, як все починалося:



   
   Ось уривок із книги Шакті "Кундаліні йога потік нескінченної сили": "На заняттях в Кларемонт Коледжі Йогі Бхаджан показав на мене і промовив: "Дивіться, якщо навіть у Шакті виходить, то вийде у кого завгодно!"
   Це було у 1969 році. До цього часу я вважаю себе одним із найбільш незграбних створінь в світі. І все ж, зараз, 27 років по тому я не тільки практикую Кундаліні йогу, а і викладаю її і пишу про неї книгу,томущо щиро вірю, що якщо я можу робити це, то зможе будь-хто! 
   Фізичні вправи Кундаліні йоги складають лише один аспект цієї Йоги Усвідомлення. Серед багатьох провокаційних висловлювань Йогі Бхаджана є наступне: "Якщо вся йога заключається тільки у гнучкості тіла, тоді кращі йоги - це клоуни в цирку". Якби не було важливе фізичне тіло, як би не біла бажана фізична гнучкість, йога дає дещо набагато більше, вона дає щастя і успіх у житті. 
Йогі Бхаджан і Шакті Парва Каур
   Коли ви купуєте нове авто, тостер чи відеомагнітофон (те, що має рухомі частини), до нього завжди прикладається інструкція із експлуатації. В ній виробники рекомендують вам, як користуватися прибором, щоб він працював із максимальною ефективністю...
   Але де ж керівництво по експлуатації вас самих? Коли ви народилися, ви не були загорнені в красивий пакунок, і до великого пальця вашої ноги не було причеплено ярлик із надписом "Догляд і живлення". Людина, безсумнівно, є найскладнішим із будь-коли створених механізмів... Детальні знання про те, як доглядати захищати людську істоту були відкриті йогами тисячі років тому. З тих часів, вони стали хранителями цих знань. Вони є кваліфікованими механіками, вченими, інженерами і ремонтниками по відношенню всієї складній людської машини тіла, ума і душі..."
Клас Йогі Бхаджана в кінці 60-х
  Фіорсофія Шакті така: "Якщо хочеш бути щасливим, роби дві речі (поза виконанням регулярної Садхани), всьому в житті знаходь своє місце і не сприймай себе занадто серйозно."

Немає коментарів:

Дописати коментар