суботу, 16 лютого 2013 р.

Чапаті

   Як ви ставитеся до купованого хліба? Я наприклад, не фанатка - всі ці дріжджі і важкість.. Є зараз дуже гарні пекарні, котрі використовують давні рецепти і цільнозернове борошно. Однак, займаючись духовними практиками, ви починаєте тонше відчувати природу продуктів. Ведичні джерела стверджують, що їжа поглинає в себе умонастрій кухаря, особливо це справедливо щодо зернових. Тож готуючи дома з любов'ю для своїх близьких, ви не стільки насичуєте їхні шлунки, скільки підтримуєте їхній рівень усвідомленості. Так, скажімо, ви можете готувати із мантрами, під медитативну музику, або слухаючи запис святих писань.. Все це увійде у їжу і наситить ваших близьких та рідних.
    Коли я потрапила до Індії, то з'їла там за перші кілька тижнів більше хліба, ніж за все життя - там все надзвичайно смачно! А хліб готують одразу на ваше замовлення. Різновидів хлібних виробів дуже багато - пурі, нан, паратха, доса, пудла, чапаті... Берете отак якийсь із цих гарячих шкваркучих ще хлібців і ним буквально і їсте. Звичайно, для європейців завжди принесуть столові прибори, але їсти руками цим хлібом так смачно! А ще стверджують, що і корисно, адже від контакту з рукою їжа насичується енергією і ви ніколи не візьмете занадто гарячого, як би це могло бути із ложкою чи виделкою посередниками. 
   Тож зараз про один із найпростіших і смачніших із індійських хлібів - чапаті. Рецепт дуже аскетичний:
2,5 чашки борошна (обов'язково цільнозернового, інакше не буде сенсу!),
1/3 чашки води,
сіль (якщо ви любите)
   Все це перемішується, тісто стає дуже еластичним, гарно із ним поконтактуйте руками, потім залиште відпочити на 30 хв - 2 години, відскубуйте шматочки від загальної маси, розкочуйте скалкою і на суху сковорідку. Мають з'явитися такі темнуваті плямки, переверніть - і момент, який мені більше всього подобається - візьміть чапаті щипцями і на кілька секунд потримайте на відкритому вогні. Чапаті від цього надуваються - це справжнє диво! Потім покладіть його на тарілку, обмасліть гхі і смачного! Дуже актуально вони виглядатимуть особливо напередодні Масниці. 
   Готувати це дуже просто, а їсти дуже смачно. Щоправда, щоразу я вдосконалюю цей аскетичний рецепт - додаю спеції, різні насіння і навіть фісташки. Виходить таке дещо барокове чапаті, але ж у цьому і клас щоразу мати ту ж саму корисну їжу, але вдосконалену і дещо нову.
   Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар