суботу, 16 лютого 2013 р.

Сонячне і місячне дихання. Поперемінне дихання, що гармонізує


   Енергія нервової системи прямо пропорційна диханню людини. В Своїй мудрості Творець дав людині дві ніздрі. Давні йогічні тексти говорять на про те, що права ніздря - це ніздря сонця, і вона контролює рівень енергії; ліва ніздря - це ніздря місяця, і вона контролює наші емоції. Відповідно, якщо ми втомилися, довге глибоке дихання через праву ніздрю дасть нам додаткову енергію. Дихання через ліву ніздрю дасть нам спокій, навіть якщо ми в центрі емоцій (гніву, нервозності, радості, суму...)
   Коли ми виконуємо довге глибоке дихання поперемінно, то через одну, то через іншу ніздрю, вся нервова система заспокоюється і одночасно із цим наповнюється енергією. Все, що необхідно робити людині - це поперемінно дихати через ніздрі протягом 3-5 хвилин, і його нервова система відновиться. Ця техніка, при своїй простоті, дуже ефективна. Вона надзвичайно корисна у тому випадку, коли ми втратили відчуття свого центру і відчуваємо себе невпевнено, в той час, як нам необхідно виконувати свої щоденні обов'язки. Наприклад, у нас по плану дуже важливе інтерв'ю, або підписання договору і ми хвилюємося і нервуємо. Ця техніка допоможе нам заспокоїтися і стати ефективними у своєму спілкуванні. 
   Для виконання цієї практики ми використовуємо великий і вказівний пальці правої руки. Ми робимо із двох пальців латинську літеру U, використовуючи великий палець для того щоб закрити праву ніздрю, коли ми дихаємо через ліву, а вказівний палець, коли ми дихаємо через ліву, закривши праву. 
   Послідовність дихання буде наступна:
закрийте ліву ніздрю і зробіть глибокий вдих через праву. Вдихнувши,  закрийте праву ніздрю і видихніть через ліву. Тепер зробіть глибокий повний вдих через ліву ніздрю. Закрийте ліву ніздрю і видихніть через праву. Знову вдихніть через праву і продовжуйте таку послідовність дихання протягом 3-5 хвилин.
   Дихання має бути повним і на вдихах і на видихах. По завершенню зробіть глибокий вдих, затримайте дихання на кілька секунд, опустіть руки і видихніть. Розслабтеся і насолоджуйтеся відчуттям радості і гармонії.
(за книгою Комунікація: звинувачення чи звільнення)
   


Немає коментарів:

Дописати коментар