середу, 20 березня 2013 р.

Джала-неті

 На заняттях ми часто робимо дихальні практики, особливо так зване "поперемінне дихання". Більшість помічає, що активність ніздрів у різний час не однакова, вона змінюється приблизно що дві з половиною години. Однак крім всього цього у декого буває постійно певне ускладнене дихання через певну ніздрю або ж і взагалі часта нежить. Звичайно, ці моменти багато про що говорять і можна звернутися до аюрведичної медицини. Однак, якщо ці ускладнення не значні і немає заперечень вашого лікаря, то дуже рекомендовано робити таку особливу практику, як джала-неті. 
   По великому рахунку - це ванна для носа, навіть краще сказати душ. Беремо спеціальний чайничок (неті-лот) який зараз дуже просто можна купити в йога центрах або аюрведичних магазинах, або ж інший чайник чи приспособу (зустрічала, навіть шедери особливо очумєлих ручок із пляшки). У будь якому випадку, робите розчин теплої води і солі (0, 5 літра на 1 чайну ложку). Заливаєте у чайничок і притискаєте його носик до ніздрі, повільно нахиліть голову, відкрийте рот щоб ним дихати і дати воді перетекти через носову перегородку. Потім те само із іншою стороною. Після процедури дуже важливо прочистити ніс - станьте, нахиліться головою вниз, зімкніть руки за спиною, побудьте деякий час у цьому положенні і потім почніть активно дихати крізь ніздрі. Потім по черзі продуйте активно кожну із них. Це дуже важливо, адже у пазухах носа залишається чимало води, яка може потім витікати. Тому, якщо ви початківець, краще робіть цю процедуру за кілька годин перед виходом із дому. 
   Що нам дає це промивання? По-перше, таким чином ми видаляємо бруд і слиз, що підвищує захисні функції носових проходів. Це є профілактикою нежиті, грипу, алергії, кашлю.. Також це корисно для очей. Ви можете навіть відчути, як змінюється яскравість та фокусність картинки. Адже прочищаються не лише носові проходи, а і сльозові протоки, що автоматично впливає на зір. Також це дуже гарно допомагає при головних болях, шумах у вухах. Відновлюються функції смакових рецепторів. Налагоджується гормональний фон, через м'яку дію на гіпофіз.
   Регулярна практика балансує правий і лівий канали, що дає внутрішню рівновагу - адже наші два основні важелі сонячного і місячного принципів знаходяться у гармонії, що в свою чергу урівноважує нервову систему, дихання, кровообіг і навіть травлення і систему виділення.
   Як часто можна виконувати практику? Краще всього ранком і в вечорі - ранком це дасть змогу краще прокинутися, а у вечорі очиститися від смогу вулиць і налаштуватися на спокійний режим відновлення у сні. 
   Також є варіанти промивання носа молоком та маслом, однак, це вже історія для наступного посту.
   Вдалої практики!






Немає коментарів:

Дописати коментар