четвер, 6 лютого 2014 р.

Енергія Оджасу: як наповнитися і розумно використовувати

   
Оджас - це ключове поняття, як йоги, так аюрведи, так і самого життя. Адже оджас - це буквально "життєва сила, енергія". Це вища форма енергії, що стимулює духовний, ментальний та фізичний розвиток. Оджас - це тонка сутність всіх тканин тіла, що підтримує вітальність, силу, імунітет.
   Коли келих цього нектару життя в нас наповнений, ми відчуваємо блаженство, прилив енергії, радість, наповнення і щастя. Кожна наша клітиночка співає, танцює, радіє; здається, що сяйво нашої аури випромінюється у всіх куточках Всесвіту, із яким ми на тонкому та глибокому зв'язку. Впевнена, кожен хоча б мить відчував це.
   Коли ж наш келих надтріснутий, сам нектар надпитий і скаламучений, тіло хоче стиснутися, дух поникнути, а душа замикається десь в далечині серця. Тоді ми це називаємо стресом, апатією, депресією, безсилістю, слабкістю - та як це не називай, це жахливо, погодьтеся.
   Оджас існує двох видів - тонкий (пара оджас) і грубий (апара оджас). Перший має дуже  тонку природу, і за древніми трактатами міститься в середині серця у розмірі 8 крапель (щось типу голки в яйці). Саме він дає силу серцю битися, породжує пам'ять і саме життя. Апара оджас діє на рівні більш грубих тканин, його стан можна бачити по аурі. Чим чистіший образ життя людини, думки, наміри, тим більше ожасу вона має.
   Чому всі ми так славимо юність і молодість. Згідно давніх писань, ми всі приходимо у цей світ із певним запасом оджасу, життєвої сили, так би мовити із "стартовим пакетом". Від нас залежить, будемо ми збільшувати його рахунок чи тільки розтрачувати. В молодості ми маємо життєву силу, снагу, прагнення, здоров'я, красу і вважаємо, що все це залишиться із нами; здається, що всі ці люди-мотлохи просто декорація, що вони такими і народилися і що нас не торкнеться перо крила Часу. Час змінює нас всіх, однак життєва сила може клекотіти у старому тілі і тліти у молодому. 
   Які ж причини зменшення оджасу? Суєта, постійний стрес, страх, горе, незбалансоване харчування, недотримання режиму дня, надмірні пости і велике фізичне навантаження, відсутність фізичного навантаження, надмірна балаканина, довге перебування у закритому приміщенні, надмірне перебування на сонці, вітрі, надмірні перельоти, переїзди, довге сидіння в інтернеті...
   Оджас підсилюють солодкий смак (помірно!:), збалансований раціон із присутністю молокагхі купання, помірне фізичне навантаження, йога, пранааями, перебування на природі, прогулянки під зоряним небом (місячні ванни), духовна практика.
   Оджас порівнюють із лунною енергією, тоді, як теджас із сонячною. Вважається, що чим більше ми культивуватимемо такі якості як турботливість, щедрість, прийняття і любов до живих істот, щирість, тим більше ми розвиватимемо зв'язок із місячною енергією в собі і автоматично поповнюватимемо запаси оджасу. 
   У гарному оджасі вам перебувати!)
   



Немає коментарів:

Дописати коментар