четвер, 6 лютого 2014 р.

Луна і манас (ум): від чого залежить наш умонастрій



 От все ми говоримо - Луна-Луна! А хтось, можливо, і розуміє, що це те, що освітлює вночі, на що так люблять дивитися дівчата і романтики і про що так часто говорять ізотерики. Якби ми відсторонено не ставилися до неї, вона до нас ставиться дуже персоніфіковано, і від нашої спільної взаємодії сформовуються, можна сказати, начиння нашого ума - емоції, бажання.
   Всі ми прийшли у цей світ при певній конфігурації планет. Луна перебуваючи у тому чи іншому знакові, у сусідстві із певними планетами або в одинокості, у тому чи іншому домі гороскопу робить наш емоційний світ саме таким, а не іншим. 
   Звісно, всі ці моменти піддаються корекції, інакше б не було сенсу все це вивчати. 
   Якщо Сонце - це істина, то Луна - це здатність її відображувати, жіночий, материнський принцип. Луна відповідає за вирощування рослин (зокрема овочів), молоко, піклування про інших, мистецтво (зокрема спів, і хоровий спів), лікування, успіх серед інших, харчування, душевне спілкування, дружбу. Ця планета ніби вчить нас помічати дрібнички у спілкуванні, деталі аби покращити комунікацію, зробити її більш сердечною, особистісною, і через таку практику, бачення індивідуальності у кожному вона готує нас до головного спілкування - із Верховною Особистістю Бога (котрий теж має свої звички, вподобання, якості, смак).

   Манас - це наш ум, а Луна - це та планета, яка за нього відповідає. Якщо поспостерігати за цим світилом, то воно постійно у якомусь русі - то зростає, то спадає. Наш ум теж постійно знаходиться у коливаннях, він не може зупинитися ні на мить (є навіть таке поняття, як "швидкість ума"). Якщо вловити взаємозв'язок між ними, то можна регулювати діяльність свого ума.
   Якщо ви помічаєте, що ваша внутрішня Луна і ум трішки незбалансовані (а це легко перевірити - вам же першим скажуть, що вас емоційний стан порушений словами "істеричка", "переляк", "відлюдько" або чимось типу цього. Якщо дійсно важко налагоджувати стосунки із іншими, надто мамою, сестрами, тітками, подругами, дітьми; якщо немає гармонії в сім'ї, або все ніби і добре, але чомусь погано) можна робити певні аскези для Луни.
   Перша настільки проста, що більшість її ігнорує, а саме - лягати спати до 22.00. Вважається, що наш оджас відновлюється із 22.00 до півночі. Якщо ми лягаємо за північ, то автоматично із келиха нашого оджасу випаровується нектар. Це може бути непомітно одразу, оскільки кожен із нас має певні енергетичні запаси благочестя, однак згодом може різко підірвати здоров'я, забрати красу, саме прагнення жити. Давайте спробуємо це виконувати хоча б місяць!:)

   Друга лунна аскеза (теж мега-проста, однак дієва!) - це прибирання, зокрема миття підлоги (особливо сприятливо мити на колінах, так ми ще й аспект надлишкової гордості можемо пропрацювати), миття посуду (пряма асоціація - миємо посуд, як власне серце!). Гарно додавати при цьому у воду дрібку коров'ячого кізяка, оскільки він знімає всю тонку скверну, очищає простір, привносить благість.
   Аскези понеділка. Якщо у вас повний "лунний завал", можна постувати по понеділкам (сухе або водне голодування), присвячуючи плоди аскези планеті (бажано робити скільки тижнів, якільки вам повних років + 1. Якщо вам, скажімо, 27, то робити 28 тижнів). Це допомагає знайти гарну пару тим, хто немає, укріпити стосунки із тим, хто є, допомагає підтримати дітей.
    Із приємних засобів для заспокоєння ума - носити перла та лунний камінь, новий просторий одяг світлих відтінків, особливо беж, слонова кістка, використовувати перламутр.
Маленький Крішна і мама Яшода
   У понеділок дуже сприятливо спілкуватися із жінками, влаштовувати посиденьки із подругами, пекти млинці (адже вони такі круглі і з плямками, як сам місячний диск). Розказувати історії, особливо про святих та божественних персонажів, переповідати дітям казки, вчити їх чогось. 
   Також можна співати (краще мантри:), особливо хором - це об'єднує із іншими на рівні душі. Сприятливо гуляти біля водойм, робити водні процедури, масажі. Також дуже гарно робити пожертвування молока або тим людям, що займаються із корівками. 
   Дуже сприятливо виражати шану 7-ми матерям (за Ведами) - своїй рідній мамі, дружині Вчителя, дружині царя, матері-Землі, матері-корівці, матері-Гангі, матері-годувальниці. Також, із ведичних рецептів, читання священних писань із такими лунними героями, як Сіта Деві ("Рамаяна"), і Дамодара (Крішна-малюк) із "Шрімат Бхагаватам", котрий аж сочиться трансцендентною живильною лунністю, наповнюючи серця умиротворенням, задоволенням, щастям і любов'ю.
   Також можна дотримуватися "лунної дієти" - вживати більше живильних рідин, зокрема молока, молочних супів, рису, бананів, фініків, овочів. А ще краще розділяти її із своїми ближніми, ніщо так не укріплює Луну, заспокоює наш ум, як спільна трапеза, особливо у колі рідних дорогих людей.


Із використанням матеріалів Лалани та Маріанни Полонські 

Немає коментарів:

Дописати коментар