середу, 19 березня 2014 р.

Прана: дихайте глибше, ви схвильовані!

   
 
Слово "прана" стає вже таким само загальновживаним, як і карма, драхма, реінкарнація. Більшість мають на увазі під цим дихання. Хоча це не зовсім так. Загалом, у перекладі із санскриту "прана" - це "життя", "дихання", життєва енергія для підтримання біологічної системи на грубому й тонкому рівнях. 
   Є різні види прани. Якщо говорити глобально, то весь всесвіт пронизаний пранічними потоками. Наші тіла, подібно цьому, теж складаються із великої кількості тонких магістралей, якими рухається життєва сила (найбільш відомі нам всім "траси" - іда, пінгала і сушумна - канали, що проходять вздовж хребта). Ці канали називають нааді (наад - звук), вони дуже тонкі (можуть проходити крізь певні органи, кістки, сухожилля), їх дуже багато (72 тисячі). Звук - це їхня мова. Переплітаючись, вони то утворюють енергетичні озера (чакри), то знову розбігаються тілом. Якщо хоч на мить уявити як працює організм, здавалося б, найпримітивнішої людини, то це подібно до високоорганізованої надземної цивілізації, де високий стандарт точності.
   Досвідчені йоги за ритмом дихання можуть діагностувати хворобу людини, її ментальний стан і навіть передбачити майбутнє. Обираючи ту чи іншу модель дихання (поверхневе, неглибоке, хаотичне, глибоке, ритмічне, швидке тощо) ми формуємо своє життя. По великому рахунку, наші тіла - це дуже якісні, зручні машини, знаючи функції, комбінації клавіш, так би мовити, можна навіть із дуже непоказної моделі отримати максимум можливого.
   
 У теперішній цивілізації більшість людей страждають на скутість, обмежений простір, брак екологічно чистих ресурсів. Жителі міста, у більшості своїй, схожі на диваків, що одягнувши на себе поліетиленовий пакет, перебіжками, намагається просочитися звичними маршрутами по агресивному середовищу у плані екології та енерго-інформаційному забрудненню.
   В принципі, цю ситуацію неможливо перемогти. У ній можна або жити пригнічено або мінімалізувати контакт із нею. Це можна робити за рахунок перебування на природі, вживання чистих продуктів, води, настільки це можливо; слухання музику, що позитивно впливає на молекулярному рівні - звуки сітара, раги за часом дня, звуків природи, мантр; заняття йогою, фізичної активності в цілому; читанню духовної літератури, спілкуванню із позитивними людьми. Всі ці моменти, як не дивно, теж несуть в собі прану, адже вона міститься не тільки в повітрі і засвоюється не тільки носом.
   У широкому розумінні все те, що "оживлене" потоком божественної енергії любові містить у собі прану, вона може бути присутня у слові, картині, їжі, погляді, музиці, навколишньому середовищі. Часто ми, шукаючи цієї вітально сили можемо робити дивні речі - переїдати (шукаючи прану в продуктах, де її немає - різна їжа яку називають "джанк фуд"), надмірно і багато говорити (шукаючи прани у слові, однак використовуючи "пусті слова", тобто праною не насичені), пересиджувати за комп'ютером, телевізором (шукаючи прани для ума - живих емоцій, однак там в більшості ілюзорні історії, що спустошує).
   Тому у наш час людина має ходити із лозою, як копач криниці, шукаючи чисту воду прани. І в цьому процесі потрібно перебувати постійно, щоразу щось роблячи питати себе - для чого це? чи це я роблю во ім'я Життя? Перебуваючи у театрі тіней, серед монстрів деструктивних егрегорів ми всі маємо щомиті звірятися із своїм компасом і розуміти на що віддаємо таку цінну пранічну енергію, і цінувати ті чисті джерела, де її можна взяти.

     



Немає коментарів:

Дописати коментар