четвер, 15 квітня 2010 р.

Ішнаан або наука гідротерапії



Капіляри, тонші за волосину, закупорюються. Інколи їм потрібен мотокультиватор, котрим і є холодний душ.
Йогі Бхаджан
Що таке «ішнаан»? іш - це хвороба, а наан – не існує. Це означає якщо ви регулярно здійснюєте ішнаан, то хвороби для вас не існують. Так що ж це таке?
З давніх часів люди молилися благословенням ішнаану. Ішнаан це найдавніша гідротерапія. Її описують ще задовго до християнських і античних часів. Це метод самоцілення, коли тіло, завдяки своїм власним силам оновлюється і ви почуваєте себе пречудово.
Тепер про мінуси (котрі, можливо, із практикою переростуть у плюси). За великим рахунком ішнаан – це льодяний душ і самомасаж під таким душем. Для тих кого окрилили можливості раннього вставання задля ранкової садхани, ця процедура дуже актуальна, оскільки після неї заснути неможливо.
Ранком ви встаєте, дякуєте своєму ліжечкові за тепло і приємні сни і прямуєте до ванни. Слід 4-5 разів стати під холодний струмінь вони, поки ви не перестанете більше відчувати холоду. Масуйте своє тіло махровою мочалкою, коли виходите з під струменя води, масуйте ще енергійніше. Після водної процедури, закутайтеся в теплий великий рушник, дуже ретельно витріться і швиденько одягніться у теплий одяг. Тепер, коли капіляри відкрилися, ви заклали гарну основу нового дня.
Але що робити людям, котрі важко переживають холод? Ця репліка стосується мене, тому на цьому хочу закцентувати увагу. Є такий тип людей, як вата доша (частіш за все вони худорлявої будови тіла, і в них багато повітря). Однак навіть якщо ви нічого про це не знаєте, то те, що боїтеся холоду чи ні знаєте напевне. Так от, для таких людей є знижки. Оскільки, якщо у вас, як, скажімо у мене, панічний страх холодної води, то від активного ішнаану, описаного вище, ви можете просто захворіти від зненацькості переходу на навий режим.  Тому перед тим яз заходити під воду змастіть своє тіло маслом – краще мигдалевим або кунжутним. це буде захисним барєром і холод не таким буде відчутним. Також, перед процедурою можете випити духмяного теплого чаю, що зігріє вас із середини.Однак, якщо вам і цього замало, то можете зробити розігріваючі вправи – поплигати, побігати, зробити 26-54-108 жабок. Для тих, хто не в курсі, к виконувати цю вправу  - відео:


Потім все, як і описано вище – заходите 4-5 разів під воду і ретельно обтираєте своє тіло мочалом.
Здавна гідротерапія холодною водою використовувалася для лікування шоків, лихоманки, рака, шкірних захворювань (включаючи абсцеси, карбункули і простатит), крововиливи; також це дуже корисно коли в роботі тіла є суттєві збої, як то діабет, ожиріння, низький кров’яний тиск, допомагає краще функціонувати печінці, допомагає скоротити нервозність, відновлює тіло після хвороби, депресії, зберігає шкіру молодою, створює стійкість до холоду.
Дія полягає у наступному: по-перше, короткий холодний душ або ванна мають тонізуючу дію, що покращує циркуляцію крові і дає гарний мязовий тонус. Також при короткому застосуванні у зоні пупка допомагає при запорах.
Однак холодна вода не бажана для деяких ділянок тіла. Йогі Бхаджан рекомендував приймати ішнаан у кочарах – спідніх штанах (щось типу вільних лосин-галіфе: вузьких внизу і розширених на стегнах). Однак, ви можете вдягнути шорти або просто обмотатися тканиною в зоні стегон. Для чого це робити? Зона, де проходить гомілкова кістка має бути прикритою щоб захистити сексуальний нерв від несподіваної зміни температури (це слід робити і чоловікам і жінкам). Гомілкова кістка регулює вироблення кальцію в організмі і дуже чуттєва до перепадів температури.
Також є деякі обмеження для жінок під час місячних – на цей період замініть холодний душ на душ із теплою водою або на теплу ванну.
Якщо ж вас не підбадьорив облегшений варіант ішнаану, то можете почати із простого обтирання губкою, змоченою у холодній воді.
Що таке юність і молодість? Це коли залози працюють правильно. Стимулювання тіла холодною водою найшвидше приводить їх у порядок, а значить робить вас вічно молодими – такими і залишайтеся:).  

3 коментарі:

  1. Дуже корисно! Дякую! Треба з духом і попрактикувати!

    ВідповістиВидалити
  2. Реально захотілось це робити!
    мене все тут так надихає! і попередній блог теж.просто завжди шукав шляхи самовдосконалення і не знав їх, а коли знав то не розумів, чому саме вони а, а не інші. а ти все пояснюєш, Марино, це так гуманно!))) жувати хочеться, знаючи, навіщо ти жуєш, ранкову садхану, хочеш робити, знаючи чому, обливатись водою хчется теж, а усвідомлюючи її позитивний вплив...
    Оксана.

    ВідповістиВидалити
  3. О, чудово!:)
    У мене просто подібра викрійка мозку - мені слід розуміти а чому саме так. А якщо просто так, то треба щоб у вчителя була мега-сила і тоді без питань стає зрозуміло (от як Йогі Бхаджан - він що не скаже, яке б воно спочатку дивне не здавалося б у тому є сила велика, навіть коли його читаєш, дивишся).
    Але поки в мене ще скромні енерго-ресурси, тому я все пояснюю, як для себе, сама ж тоді ще краще усвідомлюю:) такщо подвійна нам від цього користь.

    ВідповістиВидалити