четвер, 22 липня 2010 р.

Аджана чакра

   Аджана чакра - це шостий енергетичний центр, що знаходиться між бровами (зона третього ока). Відповідає за надінтуїцію, глибинне розуміння світо творення. Сильна аджана – це глибоке, беземоційне споглядання буття.
   Колір цієї чакри – синій. Аджана – це палац знань, але це не саме знання, а швидше сховище для нього. Це апарат інтелектуального сприйняття світу вцілому, вміння бачити у світі внутрішню структуру. Анахата – це центр емоційного сприйняття світу і його гармонічних образів, аджана – без емоційна, холодна. Цей вищий центр для гармонічної роботи потребує сильний фундамент із нижніх чакр, інакше людині буде постійно зносити голову і вона буде схожа на нереальну примару. Людина із сильними аджаною і маніпурою може пояснити своє знання іншим, вести учнів, писати книги. Людина із домінуючими аджаною і вішудхою виділяє у знанні головне, може дати іншим змогу відчути це на образних прикладах. Аджана у гармонійному єднанні із анахатою – повна гармонія емоцій та інтелекту, продукування глибоких насичених творів мистецтва.
   Що ж трапляється коли голова «перекачана», а низ «провисає»? Аджана без анахати – похмурий, цинічний стратег, без маніпури – слабкодухий очкарик, і так далі. Також є небезпека від штучного стимулювання ажани – наркотиками чи некоректними вправами, це може привести до дисбалансу, навіть до шизофренії. Оскільки потужний апарат інтелекту не маючи виходу, концентрується на собі і своїй особливості, однобокість світовідчуття ізолює його від решти.
  Як ще пригнічується аджана? Коли людина розтрачує, розпилює свою енергію. Від надмірного завантаження тратиться багато синьої енергії, і, як наслідок, спад енергії. Це може призводити до різного типу головної болі. Мігрень пов’язана із перезбудженням ажани, але частіше пов’язана із незбалансованою взаємодією її із свадхістаною. Тупа біль частіше від «втикання» - у людини відсутній погляд, вона кудись полетіла і не в тілі, так пригнічується аджана. Також така проблема може бути у вчителів (шкільних і «домашніх»), які переконують інших через аджану: Потрібно робити так і так!
   Ще є таке поняття як невиплаканість – людину з дитинства переконували, що плачуть слабаки і від постійного стримування емоцій обличчя перенапружене, здається, що погляд хмурий і навіть злий. Часто бувають головні болі, на блокування емоцій йде енергія аджани, як наслідок перенапруга.
   Бувають ситуації коли людина всеїдно поглинає у себе різні філософські та езотеричні вчення, сама при цьому не дає собі права голосу. Тоді чакра теж пригнічується. Фізіологічно це може проявлятися тіком лівого ока (або ж це відбувається коли людині нав’язують чужу думку).
   Люди, в кого цей центр домінує частіш за все астенічної будови, обличчя часто пропорційне (асиметрія, як прояв перевантаження одного із двох півкуль).
   Усвідомлення і постійна практика медитації урівноважує енергії в цьому каналі і розвиває якості чакри.

1 коментар:

  1. Дуже корисно було дізнатись про цю чакру більше!Я вже давно вирішила, що мені треба працювати над балансом у цій чакрі, та стаття багато чого прояснила, особливо про причини головного болю.
    Дякую!

    ВідповістиВидалити