четвер, 22 липня 2010 р.

Анахата чакра


   Анахата – четверта чакра (між маніпурою та вішудхою). Вона знаходиться між грудьми на рівні серця. Слово означає «незайманий», «той, що не відчуває удару». Ще четверту чакру часто називають Сердечним центром.
Сердечна чакра керує елементом повітря. Символом чакри є шестикінечна зірка, що складається із двох трикутників (один направлений вгору, інший вниз, як символ перетину нижнього (перша, друга і третя чакри й верхнього п'ята, шоста, сьома).
   Цей центр сублімує всі види енергії, що отримує людина. Ми отримуємо можливість для розкриття цього центру коли налаштовані дружньо до оточуючого світу. Лицемірство, брехня і страхи блокують цю чакру. Нажаль, більшість із нас закривають цей цент із метою самозахисту (адже це найбільш вразливий тендітний простір у нас самих). Саме з цього центру йде істина любов, дружба, прийняття інших, як і себе, Божими проявами у Божому світі.
   У фізичному тілі анахата повязана із сердечно-судинною системою, вилочковою залозою, легенями, шкірою, грудиною.
   Людей із відкритим серцем можна легко відчути -  із ними просто приємно бути. Хоча вони ніяких фокусів для цього мікроклімату не роблять. Їх називають теплими, душевними, щирими, співчутливими. У практиках часто йдуть шляхом бхакті – віддана, безкорисна любов до Бога, навіть можна сказати дружба із ним. На цьому рівні духового розвитку людина відчуває єдність із Всесвітом, починає бачити досконалість у творіннях та виявах Бога, і любити й приймати їх прояви.
   Також анахата ніби підвішена між нижніми та вищими чакрами – вона є своєрідне перехрестя, баланс між потоками небесної та земної енергій. Чакри нижнього трикутника (муладхара, свадхістана та маніпура), представляють собою розвиток і керування імпульсами. Із відкриттям сердечної чакри починається перший рівень такого усвідомлення, коли ми можемо бачити себе очима інших і те, що інші такі ж само важливі у грі Життя, як і ми. Вважається, що джива (індивідуальне втілення свідомості) перебуває саме у анахаті.
   Коли ж анахата гіперактивна, ми можемо проявляти забагато симпатії до інших, коли ж не достатньо, то – залежності і розсіювання відчуття себе. Також ознаками незбалансованості цієї чакри є жалість до себе, нерішучість, страх, відчуття, що недостойний любові та іншого; параноя.
   Серед сикхських вчителів і Гуру, Гуру Рам Дас (четвертий Гуру і вчитель Йогі Бхаджана на тонкому плані) втілює собою нейтральний розум (поняття із нумерології, про яке напишемо пізніше) і відкриту анахату. Звук Хам – стимулює цей центр (означає Ми, Єдність). Мантра Хамі Хам Брам Хам – може відкрити сердечний центр і зв’язати його з вішудхою. Також цю чакру можна стимулювати дихальними практиками (оскільки вона на пряму повязана із праною, повітрям).
   Також звук Хар – це звук зеленої енергії. Зелений – колір цієї чакри, а також енергії процвітання. Наші груди – це проекція всесвіту, відкриті плечі – йдуть на зустріч світові й вібрації серця зливаються у єдиному потоці.
Сат Нам



 


Немає коментарів:

Дописати коментар