четвер, 16 червня 2011 р.

Тюрбан

Гуру Рам Дас
   Тюрбан - це такий універсальний головний убір, який полюбляють носити у спекотних країнах, переважно азійських та деяких африканських. У цьому є багато утилітарного сенсу - в голову не пече, раптом що, можна кінцем чалми і обличчя витерти, та і носити кошики із провізією зручніше на м'якому п'єдесталі. Можна віднести всі ці приклади носіння тюрбану для потреб "нижнього чакрального трикутника".

   Потім якось, із хрестовими походами, до Європи прийшло багато східних віянь, у тому чисті і тюрбан (всім відома історія, що тюльпан походить назвою від цього головного убору). З того часу, тюрбани то ставали шалено модними, то забувалися на якийсь час щоб знову повернутися до гардеробу витончених осіб аби вінчати їх екстравагантні голови. Цей мотив носіння тюрбану назвемо "вішудхо-естетським".
   І нарешті, підходимо до нашої теми - навіщо йогам тюрбани? Ви могли бачити багато фото, картинок із йогами в чалмах, також могли бачити це на деяких кундалінських класах, садханах, інтенсивах. Нарешті, ви можливо самі носите тюрбан, або, принаймні, мали такий досвід. Для чого це все? Теж для користі! Але мотив і рівень цієї користі корениться вже у вищих чакрах. 
   Тюрбан пов'язують із довгої тканини, намотуючи її на голову, ми створюємо  тиск - це впливає на гіпофіз та гіпоталамус, що стимулює їхню роботу. Однак не слід пов'язувати тюрбан надто туго, такий тиск може принести шкоду. Як зрозуміти, який тиск правильний? Просто побудьте кілька хвильок у ньому і коли від вашої голови розтікаються енергії благодаті, любові і турботи про вас - ви вгадали. Таке враження, що чиїсь люблячі руки невтомно тримають твою голову - це дійсно нектарно і божественно!
   У давні часи тюрбани були предтечею корони, вважалися символом духовної мудрості, знання та енергії. Їх носили тільки високопосадовці. В тюрбан тоді поміщали різне дорогоцінне каміння, що трансформувало якості свого власника. Пізніше цю традицію стали використовувати в коронах. 
   Носіння цього головного убору дозволяє нам керувати аджна чакрою, також це стабілізує речовини головного мозку і 26 його частин. Покриття голови урівноважує півкулі мозку та нервову систему, дає сконцентрованість, ясність думки. При цьому має бути покрита вся голова, а не тільки сахасрара, коронна чакра. Голову покривають при практиці медитації, це корисно для проведення енергії і створення медитативної уваги. 
   Яка перевага саме тюрбану над іншими головними уборами - правильна йогічна чалма складається з 5-7 шарів тканини, це дає автоматичну, так би мовити, самоналаштовку черепу. Однак слова-слова - щоб це відчути варто спробувати. Або спробувати від противного - довго медитувати із непокритою головою. На нашому сленгу стан таких духовних камікадзе ми називаємо "розніс голови". І це факт, перевірений на власному досвіді. 
   Поки я писала цей текст, то моя голова теж трішки розбалансувалася, все думала як би так винародити необхідні слова. І тут - кілька легких рухів і моя голова "в хатці" - думки ясніші (принаймні, мені:) і все чітко і ясно.
   Якщо хтось надихнувся зав'язати автентичного тюрбана - вам потрібно буде 3-7 метрів тонкої вузької тканини. Із того, що у нас продають можна взяти батист, муслін або щось подібне - необхідно щоб це був натуральний матеріал. Ось відео-урок жіночого варіанту:






А це чоловічий варіант:






Немає коментарів:

Дописати коментар