неділю, 31 липня 2011 р.

Раса - наука про смак та емоції

   Учасники інтенсиву з гніву пам'ятають, як ми трішки зачепили тему смаків та емоцій. Так - тема смаку у самому прямому сенсі слова! Одній нашій йогині дерево послало зелене яблучко, спробувавши його білу м'якоть її скривлене личко нам показало - яблуко кисле! І що? виявляється, що емоції і смаки дуже тісно пов'язані і навіть за допомогою їжі можна регулювати свій емоційний баланс. 
   Слово "раса" - санскритський древній термін, що означає "смак". Існує ціла наука, яка займається цим питанням: у Веданта-сутрі застрічається фраза "Воїстину Всевишній є раса" - мається на увазі вища форма насолоди. Однак у цьому тексті йтиме мова більш про більш земні смаки, що ми відчуваємо смаковими рецепторами.
   Фактично смак для тіла - це теж само, що і емоція для свідомості. Емоція має здатність породжувати в тілі відповідний їй смак, так як і відчуття певного смаку породжує певну емоцію. Впевнена, ви це відчувати багато разів! 
   Давайте розглянемо основні смаки і їх значення:
- солодкий смак - пов'язаний із вдоволенням і насиченням, у негативному аспекті - самовдоволеність і жадібність. 
- кислий у позитивному прояві пов'язаний із пошуком, оцінюванням, якщо ним зловживати, то це веде до заздрісності, ревності.
- солений смак - це життєлюбність, підсилює всі бажання одразу. Зловживання веде до бажання насолоджуватися чуттєвістю тіла іншими фізичними благами.
- гострий смак - це схильність до збудження та стимуляції, бажання в яскравих емоціях, якщо зловживати - перезбудження, гнів, нетерпіння.
- гіркий смак - це невдоволеність, бажання перемін. Коли забагато розчарування, то це веде до зневіри, втрати зв'язку із Джерелом.
- терпкий смак - бажання ухилятися від стимуляції і збудження. Уникання від радостей життя веде до невпевненості, тривоги і страху. Цей смак породжує стиснутість на рівні тіла - також подібні прояви від страху.
   Аюрведа вчить, що в раціоні мають бути всі 6 смаків, так ми будемо максимально збалансованими. 
   Як же регулювати смаками емоції?
Солодким можна охолодити гнів (жовч), заспокоїти страх (вітер). Гіркий вважається одним із кращих смаків - незначна його кількість здатна урівноважити в організмі всі смаки, так, як помірне невдоволення собою може наштовхнути людину на переміни, цей смак ослаблює слиз (кисле), жовч (гостре), однак зловживання цим смаком вводить у дисбаланс вітер (вата доша). Терпкий зменшує самовдоволеність слизу і гордість жовчі, збільшує вітер (так, як і гіркий, гострий) і ослаблює слиз. Солодкий, кислий, солений смаки підсилюють слиз, зменшують вітер. Після солодкого ми часто відчуваємо блаженство, однак коли цього забагато - це викликає прив'язаність. Емоційно цей смак викликає любов, а також прив'язаність і жадібність - це якості незбалансованої капха доші. на солодке частіше реагує піта, їй це корисно, також це рекомендовано ваті, однак капха має себе обмежити цим смаком. 
   Кислий смак складається із землі і вогню - це гарячий, важкий, вологий смак, він підвищує капху і піту і зменшує вату. Людям вата конституції можна їсти чимало кислого, піта може їсти помірно, а капха цей смак теж має обмежити. Солоний смак - це комбінація вогню і води - гарячий, важкий і вологий смак - це приводить до тих же наслідків, що і в попередньому описі. Сіль гарно контролює вату, тому вата може їсти солі більше, ніж, скажімо піта (помірно) і капха (обмежитися). Коли людина багато споживає солі - це веде до жадібності.
   Гострий смак - це комбінація вогню і повітря - гарячий, легкий і сухий смак. Це збільшує піта і вату і зменшує капху. Тому капха можуть їсти гострий, вата в помірних дозах, а піта обмежитися. 
Гіркий - це комбінація повітря і ефіра. Це холодний легкий і сухий смак (вата-якості), тому ваті цей смак треба обмежити у раціоні, корисно споживати піті і помірно капхі. Цей смак очищує тіло, виводить найглибші токсини (тому з ціллю детоксикації вата може приймати гіркі трави, звісно за наглядом свого лікаря чи аюрведичного консультанта). Цей смак рідше всього можна зустріти у їжі (це гірка диня, грейпфрут, ромашка). Вважається, що починати трапезу слід із незначної кількості гіркого, так ми ніби очищаємо лінзи свого язика і зводимо кришталеву різкість на основну їжу. 
   Терпкий смак - це комбінація повітря і землі - холодний легкий і сухий - опис вати, тому з ним ваті слід обмежуватися в раціоні і одночасно він понижує капху і піту (вони можуть його споживати у значніших кількостях). Негатив цього смаку - він закорковує канали, позитив - затягує рани. Тобто він стягує.
   Такий наш коротенький огляд цієї значної теми.
   Бажаю вам вдалих смакових експериментів і смакової й емоційної гармонії!
   





1 коментар:

  1. Ух-ти! Це ціла наука, видно, що треба детально розбиратись, хоча основні принципи зрозумілі. Дуже дякую!!!

    ВідповістиВидалити