суботу, 7 січня 2012 р.

"Подорож додому. Автобіографія американського йога" Радхарантха Свамі

   На різдвяні канікули мені трапився божественний подарунок - книга вайшнавського свамі - "Подорож додому. Автобіографія американського йога". Це щось неймовірне! Я, повірте, у таких справах перебірлива). 
   Значить, книжка! О, це Книжка! До яких конфесій ви себе не відносили б, якщо ви на духовному шляху - це надзвичайно цікава і пізнавальна річ.
Таким Річард почав свою подорож
у 19 років
   Річард Славін - таке світське ім'я автора, був собі милим чикагським хлопчиною, що часто замислювався над сенсом життя, роллю Бога і духовним шляхом. Він народився у єврейській родині у повоєнний час, тож відчув на собі деякі геноцидні хвилі, що вплинули на його формування. Ще в дитинстві він отримав духовні знання від раввіна. Потім, у підлітковому віці, його накрила з головою божевільна хвиля контркультури, протест проти війни, культури споживацтва. Він відпустив довге волосся, почав експериментувати із наркотиками і сповідатися губній гармоніці. Після першого курсу коледжу його друзі підбили поїхати до Європи...   тут все і почалося!
  Наш герой проходив крізь такі перипетії, що годі і вигадати. Час від часу я гуглила його ім'я щоб переконатися чи це справді існуюча особистість. Він дійсно є, існує і дуже сильно присутній у книзі, наскільки, що читаючи/слухаючи (слухала аудіокнигу - це подвоює ефект, як на мене) ви відчуваєте запах його поту і біль його душі і тіла. 
Другий із ліва Річард Славін -
Амстердам, друзі і гармоніка
21 рік
   Мандруючи Європою 19-річний Річард побував у багатьох злачних місцях, був на одному із останніх концертів Джиммі Хендрікса, летів у літаку поряд із Джонні Вінтером, словом був прогресивним кудлатим хіппі. Однак разом із цим він досліджував християнство, зустрічався із надзвичайно цікавими монахами і пізнавав від них таїни католицизму. Потім, медитуючи в печері на Кіпрі йому і його другу одночасно прийшли откровення, - Річарду - їхати до Індії, вірному супутникові Гері - до Ізраїлю. 
Юний садху (перший з ліва) після
варварської стрижки
   Саме тут і починається максимально сконцентрована на екзотичні пригоди історія майбутнього свамі. Це подібно до Одіссеї, Уліса, Мертвих душ та пригод Остапа Бендера у тому сенсі, що герой мужніє у нас на очах, паніруючись у різних життєвих досвідах. Всі ці зустрічні люди, ситуації, події, ніби температура для метала в кузні, що поступово нагрівається, аби потім, достатньо його розігрівши, надати йому необхідної форми. 
   За моїми скромними підрахунками, смерть обіймала бідну  шию Річарда мало не 20 разів і доволі таки серозними були ті обійми.
Однак щоразу рука провидіння рятувала його і виводила в нову ситуацію. Там були і змії, і прокажені собаки, і павуки, гнівні бички, і гепарди, чорні тантрики, розбійники, злі митники, жінки-спокусниці, лже-гуру, дизентерія, тиф, лікарні для жебраків, стерв'ятники над головою, ще багато раз дизентерія, життя у печерах, обмін джинсів на стегнову пов'язку садху, крадіжки, індійські поїзди, в котрі треба заплигувати на ходу, холод, спека, уколи іржавими шприцами, стрижка волосся садовим секатором, надії, сподівання, віра, незломний дух, Любов і Бог. А також садху, святі місця, дивовижні зустрічі - мати Тереза, Шріла Прабхупада, Махаріші, Ананда Мої Ма, ще численна кількість божественних осіб, якими так густо насичений текст, що час від часу хочеться зробити крійю жаби, дихання вогню, або просто вийти на свіже повітря - такий-от дивовижний шлях пройшов герой. І що за приз? Він таки знайшов свій шлях. Він знайшов саме свої двері, через які його душі ближче йти до Бога. Це шлях бхакти. І це так тонко і так ненав'язливо і з такою повагою до читачів, що можуть мати зовсім інші двері до того ж самого Бога. 
   Якщо чесно, то я вражена! Такий шлях, таке життя, такий приклад! Ще переживання від прочитаного, як неспокійні бджоли літають у свідомості, але це такий структуруючий неспокій, ніби ви робите перестановку. Голова від цього в такт розмахується і голосить - ай да Пушкін..!
   Дуже рекомендую - почитайте або послухайте, - кожен тут знайде щось особливо важливе для свого етапу розвитку, а також багато любові, ніжності, уважності до всіх Творінь. (Зараз заплачу:,)

Немає коментарів:

Дописати коментар