середу, 19 березня 2014 р.

Квіткова терапія

   
Якось ми вже писали про терапію квітками. Не зважаючи на свою, здавалося б, простоту - неймовірно ефективний і дієвий метод. Сьогодні про це трішки глибше.
   Не так давно місто було окуповано різними тюльпанчиками, трояндами і крокусами на честь 8 березня а ще до того 14 лютого. На це можна подивитися цинічно, можна любуватися, можна приплести якісь філософські чи навіть феміністичні ідеї, однак факт такий - щороку місто заповнюється чоловіками і жінками із оберемками квітів. Таке враження, що це якась особлива жертва квітковому чудовиську. Потім воно задовольняється, вщухає і вже за рік знову відкриває свою пащеку. Звісно, у цьому є момент комерції, однак, як кажуть, до сухого струмка не йдуть і в кожній, навіть комерціалізованій традиції, є своє мотивоване підґрунтя.
   Отже квіти і чому їх дарують. Із давніх традицій до нас дійшли такі поняття як "вінок переможця", "квіткова гірлянда" - рослинні плетіння, які одягали на воїнів, вчителів, людей, котрі якось відзначилися; "квітковий дощ" - посипання пелюстками дороги царю, святому, молодятам тощо. Квіти завжди присутні у найбільш емоційні моменти - народження, щорічне святкування цього дня, весілля, поховання, тобто у момент  найбільш глибоких самскар.

   Також квіти несуть вчителям, акторам, співакам, лекторам, всім тим, хто возвишає наш дух, переносить нашу свідомість у нову площину. Часто, коли ми на концерті, спектаклі тощо, відчуваємо, як люди сцени заволодівають нашими емоціями, роблять із ними певні маніпуляції і відпускають нашу увагу, однак ми вже інші. У момент персоніфікації себе із героєм, ми проживали гострі моменти, нас могли провести через біль, страх, сміх, обурення, гнів, плач, радість.. Зрештою, пройшовши ці кола нас повернули очищеними, оновленими, свіжими і усвідомленими. За це ми відчуваємо велику вдячність і посилаємо її в серце тому, хто нам так допоміг. Однак ми відчуваємо, що людині важкувато прийдеться, адже із нами у цій ментальній подорожі було так багато людей! Тому ми несемо квіти. 
   
Квіти унікальні тим, що можуть переварити те, що нам дається так важко. Вони вдихають непотрібний вже нам наш вуглекислий газ і видихають непотрібний вже їм (а нам необхідний) кисень. У цьому ми прекрасні напарники! Оточивши людину, скажімо, актрису після спектаклю, квітами, ми убезпечуємо її від стресу, котрий дуже непомітно може увійти у її тонке тіло.
   Що відбувається, коли публічна людина ділиться енергією світла із іншими - вона ніби відкриває баночку на рівні свого серця і каже - Ви можете сюди покласти те, що так важко носити вам у ваших серцях! Ми не віримо, однак через різні мистецькі маніпуляції (захопливий сюжет, спів, танці, вірші..) ми обм'якаємо і таки видаємо весь мотлох, що аж сам випадав надвір. 
   Зібравши всю цю амуніцію, актриса закриває баночку. Далі йдуть промені вдячності із сердець глядачів, вона купається в славі і здається, все прекрасно. Однак та баночка насправді дуже небезпечна (щось типу пастки на привидів із "Мисливців за привидами"). Будучи розслабленою, або просто не знаючи як утилізувати ту негативну енергію, актриса може впустити її в себе. Так починається "відходняк" (людина буквально перехворює собою все те, що в неї злили). Про це знають всі, хто мав хоча б мізерний досвід роботи із публікою.

   Аби цього не було приносять квіти. І роблять це інтуїтивно, оскільки знання про тонку природу людини є в кожному із нас. Квіти, оточивши людину, створюють захисний шар, певний такий парник любові і ангельської турботи. Квітами приваблюємося не лише ми, а й особливі тонкі сутності, яких часто називають феями, елементалами. Вони можуть підсилити ефект терапії, особливо, якщо людина щира і гарно ставиться до рослин, до навколишніх загалом.
   Провести аналогію чому дарують квіти жінкам не складно. Жінки протягом якогось часу теж вбирають у себе негативні енергії сім'ї, особливо чоловіка. Навіть, якщо пара неодружена, однак має певні стосунки, на тонкому плані дівчина завжди огортає свого обранця тонким шаром своєї турботи, любові, молитви. Всім відомі випадки, як рятувало чоловіка серце люблячої жінки, як вона сама могла відчути біль замість нього. Крім того жінки мають підвищену емоційність, вони лунні створіння, і аби їхня психіка була більш стабільною розумні чоловіки "підгодовують" її солодощами,  знаками уваги, вчасними компліментами і квітами.
   Квіти абсорбують той негатив, що міг осісти на каналі, що проходить між серцями чоловіка і жінки. Навіть дарують квіти завжди на рівні сердечного серця і притискають, зазвичай, теж до грудей. Букетом квітів чоловік несвідомо хоче перепросити за всі складності й турботи, що він привносить у життя жінки, хоче підтримати її і показати настільки він її цінує.
   Однак квіти можуть дарувати не лише чоловіки. Коли жінки дарують квіти одна одній - це навіть ще красивіше. Оскільки тут майже ніякої користі (адже чоловік очищаючи серце жінки квітами завжди ставить три крапки, через деякий час і біль він знову принесе прекрасний букет спокути). Даруючи квіти одна одній, ми вшановуємо Істинне Жіноче начало в кожній із нас, ми славимо молодість, красу, ніжність, творчість..
   Дехто часто непокоїться за те, що зрізані квіти - це щось типу трупиків, дехто навіть їх називає мертвими геніталіями рослин. У цьому теж є своя істина. Тому ви можете дарувати квіти у горщиках, аби не переривати їхнього життя. Або ж ви можете перейти на найвищий рівень квіткового етикету. А саме - пропонувати їх Богові. 

   У кожного із нас є якийсь вівтарик дома - ікона, зображення Бога, святих. Ми можемо приносити квіти туди і посвячувати їх найдорожчому у нашому серці. Це найвозвишеніша терапія! Кожна така квіточка зірветься цілим квітковим феєрверком у вашому серці і ви ніколи не знатимете турбот і тривог, навіть якщо на поверхні вони і торкатимуться вашого емоційного стану. 
      Чарівної вам квіткової терапії!



   

2 коментарі:

  1. Боже, як цікаво! А я недавно накупила собі сама квітів і обставила кімнату - такі відуття класні. Не тільки через красу, а як ви пишите, енергія від цього якась особлива. А що якщо квіти не дарують, купувати собі можна чи це не так якось діє?

    ВідповістиВидалити
  2. Чому б і ні! Особливо, якщо ви купуєте квіти для божеств, вони у вашому серці самі підказують які саме квіти сьогодні хочуть. Взагалі, якщо жінка відсунеться із цього "центру у вівтарі" вимагаючи поклоніння до себе, а нарешті сама повернеться до істинного центру - щастя буде набагато більше! Із практики:)

    ВідповістиВидалити