неділю, 17 жовтня 2010 р.

Діалоги із майстром кундаліні йоги Про не думання, сумніви та інтуїцію


Ви не можете думати, скільки б ви не думали,
 навіть сотні і тисячі разів.
Джап Джи Сахіб, Гуру Нанак



Згідно йогівській теорії, щомиті у нас з’являється тисяча думок. Щосекунди по думці проникає у кожну пелюстку Сахасрари (тисяча пелюсткову чакру на маківці). Що ж відбувається із ними всіма, яка неймовірна кількість їх накопичується в нас за день, місяці, роки, життя..? Ось так у нас в голові зявляється цей рій думок. Вони перетворюються на емоції, почуття і бажання. Якщо ці бажання не реалізовуються (що часто і трапляється), то вони перетворюються на неврози та психози.
Інтелект створює думки, тож слід використовувати своє розуміння, щоб сортувати їх. Нанак говорив: «Завдання розуму не думати, а сортувати».
Як і для чого не думати, і сортувати думки?
Йогі Бхаджан: спочатку перед-організуйте. Це дасть вам право на життя. Потім організуйте у рамках того, що ви перед-організували. Це дасть вам право жити. Потім реалізуйте це із добротою і співчуттям, милосердям і великодушністю. Це дасть вам право любити.
Де ж тоді наші емоції та почуття?  
Йогі Бхаджан: емоції і почуття грають важливу роль. Ви повинні розібратися і знайти їхнє джерело. Візьміть будь-яке своє почуття, яке ви хотіли здійснити, чи не можете прийняти і хочете зруйнувати, або ви не можете щось переносити – знайдіть джерело цього. Це або образа або любов. Любов і ненависть – дві сторони однієї медалі, вони неділимі.
Як можна вчитися і перебувати в не думанні?
Йогі Бхаджан:всі знання мають використовуватися не для мислення, а для створення «мозкового центру», тобто інтуїції. Ціль будь-якого вчення, садхани, будь-чого іншого у розвиванні інтуїтивності. Саме тоді ви зможете здійснювати свої цілі без перепон з боку простору і часу.
Без інтуїції ви беззахисні. В людини немає рогів і копит, ми маємо тільки інтелект і глузд, який здатний розвинути інтуїцію. Це дано для того, щоб можна було завжди усвідомлювати Невідоме. Ви все ще думаєте? Ту енергію, що ви використовуєте на думання, можна використовувати на розвиток інтуїції. На це піде та само кількість енергії.
Що таке перед-організація?
Перед-органіцовувати можна за допомогою інтуїції, мислення у цьому не допоможе. Інтуїтивно ви завжди будете знати про можливі перепони на шляху, а мислення тільки опиратиметься на негативний досвід несвідомого.
Як щодо сумнівів?
Йогі Бхаджан: сумніви – це поєдинок із самим собою.  Боротьба між розумом і свідомістю. Коли розум знаходиться на боці его у вас виникають сумніви. Обєднайте розум і свідомість і у вас не буде сумнівів. Не шукайте темноту в інших і не передавайте свою темноту їм. Ідіть від сили світла до світла. Там де є світло – немає сумнівів. Тільки в темряві ви не впевнені, що перед вами – змія чи мотузка. При світлі мотузка буде мотузкою, а змія просто поповзе геть.
Страждання є тільки в темряві. Трагедія можливо тільки в подвійності., а нещастя – це побічний продукт сумнівів.
Все ж таки як можна змусити свій розум не думати?
Йогі Бхаджан:у нас в голові тони і тисячі думок. Коли ми починаємо думати, життя втрачається. А не думати можна тільки тоді, коли у вас розвинена інтуїція. Відчувайте те, що говорить інша людина. Відчувайте це. Сприймайте це. Частіше за все ви починаєте думати: «Що він говорить? Що він має на увазі? Може так, а може ні».





3 коментарі:

  1. Дуже гарна тема піднялась! справді треба розвивати інтуїцію на практиці, а не лише говорити і мислити про це!

    ВідповістиВидалити
  2. І ще важливо, як же відрізнити темряву від світла? Як це робити усвідомлено?

    ВідповістиВидалити
  3. Це можна робити за допомогою інтуїції;)
    Хоча є варіант, що ти скоро вийдеш на такий рівень, що такі дуальні питання типу світла і темряви взагалі не існуватимуть в тобі.

    ВідповістиВидалити