вівторок, 23 серпня 2011 р.

Гхі, топлене масло - як це робити і навіщо

   Про цілющі якості топленого масла, або гхі, тут не раз писали - і яке воно корисне в їжі і лікуванні і в лікувально-профілактичних цілях зовнішнього використання. Цього разу про процедуру приготування.
   краще всього брати велику кількість масла високої жирності 9ідеально домашнє), або якесь перевірене магазинне. Я, наприклад, беру близько кілограма. Візьміть посуд із товстим дном, нагрійте його на маленькому вогні і помістіть туди коров'яче масло. Рекомендують його топити від 30 хвилин до години (але слід пильнувати, щоб вогонь був дуже маленький, інакше пригорить).
   Поступово слід знімати пінку із масла, і коли воно вже буде готове - слід процідити рідину, зливаючи золотий пахучий верх, і залишаючи каламутний осад. До речі, така процедура - гарний тест для вашого масла. Частіше за все залишається 1/3 чистого хорошого гхі із всієї масло-маси. 
   а що потім з ним робити? Та все що заманеться - можна на ньому готувати, дуже гарно просто ложечку масла з'їдати (особливо рекомендують жінкам для солодкого голосу:), ним можна маститися, робити масажі.. Вважається, що це один із найблагісніших продуктів, що тільки є у всесвіті, його природа - м'яко і любляче зігрівати, давати безпеку і чисте задоволення.

1 коментар:

  1. Я теж почала готувати Гхи. Беру різні масла, в основному купую на критому майданчику ринку, іноді на ярмарках і у бабусь невідомих. Топлю.. кожного разу виходить по-новому. Іноді така каламуть залишається.. Жах. А іноді - просто Божественний нектар із горіховим запахом. Масло маслу не рівня.
    Вже пів року, мабуть смажу на топленому маслі лише.
    І з ранку час від часу чайну ложечку з,їдаю натщесерце.
    Всім раджу спробувати готувати топлене масло :)

    ВідповістиВидалити