пʼятницю, 22 березня 2013 р.

Екадаші

Я слідую посту щоб контролювати своє тіло і душу. 
Він дає мені силу і рішучість у досягненні цілі.
Махатма Ганді

  У цей час більшість християн дотримується посту. Однак багато із тих, хто практикує йогу є вегетаріанцями. По великому рахунку, для людей масової свідомості, вони і так постійно у режимі посту. Тож доречно ще раз згадати про екадаші, а кому і надихнутися на їх дотримання.
   Екадаші - це 11. Тобто 11 місячний день зростаючого чи спадаючого Місяця (або 11 і 26 місячні дні за західним календарем). 
   У ці дні дуже рекомендовано дотримуватися повного (сухого - без води і їжі) або часткового посту (без зерно-бобових). Вважається, що в ці дні Місяць ближче всього підходить до Землі і здійснює найбільш сильну гравітацію. Саме це і спричинює припливи і відливи в морях і океанах. Так, як ми складаємося майже на 80% із води, а головний мозок на всі 95 - 98%, то регулярне проведення сухого голодування у дні екадаші дає чудовий фізичний, ментальний і духовний результати. (Звісно, порадьтеся із своїм лікарем перед цим!)
    У дні екадаші притягання Місяця збільшується гравітацією Сонця сильніше, ніж звичайно. В ці дні Місяць чинить потужну вгору направлену дію на всі рідини (це спричиняє надлишковий тиск у легенях). Якщо цього дня шлунку дати можливість побути на профілактиці і залишити його пустим, це нейтралізує можливий тиск від місячного притягання. 
   До посту в екадаші підходять із кількох боків. Одним людям подобається робити різні аскетичні експерименти над своїм тілом, займатися оздоровленням; інших захоплює його духовна складова. 
   На духовному рівні екадаші - це день Вішну. В цей день краще всього не вести активної соціальної діяльності, а усамітнитися, читати священні тексти, мантри, молитися, сповнити простір дня служінням Вищому. 
   На фізичному рівні - це утримання від їжі. Якщо ви ще не готові до повного сухого голодування, можна просто утриматися від вживання зерна і бобів (адже вважається, що у цей день пробуджена карма всього живого і є шанс осквернитися через цю їжу цього дня). Також краще всього щоб це була дуже легка і проста їжа.
   Із яких би мотивів ви не дотримувалися цього посту, впевнена, буде цікаво дізнатися, що про екадаші згадують у різних трактатах:
  - "Під час посту незбалансовані доші приходять у рівновагу, вогонь травлення розгорається, стан тіла і ума нормалізуються. Крім того, досягається фізична легкість, здоровий апетит і спрага, гарний настрій і травлення, також сила і енергія" Аюрведа, Аштангахрідаям 1.8
   - "Якщо людина постує в екадаші, Я спалю всі його гріхи і дарую йому Свою трансцендентну обитель. Екадаші - найбільш правильний день для руйнування всіх гріхів, і він приходить всім на благо" Бхагават Гіта, глава 1.
   Для виходу із посту в екадаші кращий час 2-3 години після сходу сонця наступного дня. Можна випити навіть до півлітра теплої води або трав'яного узвару. Можна перекусити фруктами. Після такого посту ваш організм стане більш прискіпливим до того, що ви хочете у нього покласти. Також ви можете помітити, що сон ваш став коротшим, однак більш релаксовішим. Відбудеться щось особливе - легкість, відкритість, може здатися, що ви перебуваєте у якомусь особливому просторі позитивності і любові - хоча за вікном все той же ландшафт. Відбувається особливе насичення, і це навіть не на фізичному рівні, набагато тонше.
   Щоб дізнатися дати екадаші є багато ресурсів, ви можете навіть підписатися на розсилку або встановити електронну програмку. Головне будьте відкриті цьому дню, радісно віддавайте йому все те, чим ви хотіли б насолодитися і отримаєте незрівнянного набагато більше.
   












.

Немає коментарів:

Дописати коментар