пʼятницю, 22 березня 2013 р.

Чакравідья

   Існує така цікава ведична наука про цикли життя - Чакравідья. Чакри - це психо-емоційні центри, що зв'язують наше тонке й фізичне тіла. Чакра означає колесо, адже ці структури перебувають у динаміці, і від їхнього руху залежить наше самопочуття, сприйняття світу та й життя в цілому. 
   Всі ми чули про так звані семирічні злами - це стосується, як відносин, кар'єри так і самооцінки, тощо. Згідно із наукою Чакравідья ми постійно рухаємося цими циклами і їхніми підциклами. Зміна свідомості, повно або частково, відбувається кожні 7 років. Так, переломні моменти настають у 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49 років і так далі. Це роки коли починає визрівати невдоволення собою, обставинами і приходить таке любе слово - криза, що в перекладі із грецької означає "поворот". Просто далі у тому ж напрямку нічого їхати. А хто продовжує, той буксує, а то і деградує..
   Далі будуть розглянуті роки життя і чакральні цикли. Однак слід пам'ятати, що це загальна схема, і що у кожного може бути своя індивідуальна історія. Так, ця само наука Чакравідья, стверджує, що у високорозвинених особистостей, мудреців, усі чакри дозрівають до 12 років і їхня свідомість уже вирує над матеріальним рівнем. Також більшість людей так і не засвоює уроку перших 49 років і потім знову затягується вир колеса циклічності. Однак помилки і прояви  інфантильного егоїзму у дорослому віці виглядають дуже сумно, смішно і навіть жалюгідно.
   Перший цикл починається із першого дня народження і триває до 7 років. Цей цикл проходить під знаменами Муладхари чакри. На цьому етапі людина шукає захисту і батьківську любов. Кажуть, що взагалі ми живемо тільки 7 років, а решта часу йде на те щоб трансформувати болі і страждання, які ми могли в цей час зазнати. Щось типу "Дня бабака" на все життя. Тож не дивно, що так багато людей навіть не пам'ятають свої перші 7 років життя. 
   Муладхара відповідає за Землю, за стійкість, за кордони, територію, моє-твоє, безпеку. У мінус прояві це може бути представлено страхами. Будь-якими - людині страшно починати нову справу, знайомитися, займатися творчістю, співати у ванній, їхати ліфтом, фотографуватися.. Страшним стає невідоме, або те, що може повторитися стара забута біль.
   Підперіоди Муладхари приходять до нас у 8, 15, 22, 29, 36, 43.. роки. У цей час її вторинний  прояв може реалізовуватися у страхові змін. Відповідно, ці роки кращий час щоб пройти через свої фобії.
   1 рік - виживання. 2 - прокидаються почуття, сумніви. 3 - активне дослідження світу. 4 - радість спілкування. 5 - намагання зрозуміти світ, гарний час для початку навчання. 6 - перший досвід і передача його іншим. 7 - тяга до таємничого, віра у велике диво.
   Дуга семирічка триває з 8 до 14 років. Це період Свадхістани. У нас починає проявлятися кама, бажання, почуття, жага насолоджуватися об'єктом. Якщо у першому періоді рекомендовано до дитини ставитися, як до царя (дозволяти їй максимально все у рамках безпеки, аби вона відчула, що весь Всесвіт - то її великий Друг), то у другий етап необхідно ставитися до дитини, як до слуги (інакше кама сточить волю людини і перетворить на  егоцентричного раба емоцій і бажань). 
   У цей час частіше за все прокидається інтерес до протилежної статі, з'являються перші закоханості, томління від нерозділеного, уявного, нафантазованого кохання. Всі ці процеси викликають гормони, тому у цей період важливим уроком є зрозуміти відмінність душі і тіла.
   Підперіод другої чакри проходить у 9, 16, 23, 30, 37, 44 ... роки. У цей час можуть прокинутися  особливі емоції і почуття. Можуть з'явитися юнацькі закоханості навіть у зрілий період. У цей час важливим моментом для роботи над собою є контроль почуттів, і чим зріліші ми стаємо, тим глибше можна їх направити на служіння. 
   Контроль почуттів можна пояснити, як контроль язика (адже стихія Води пов'язана із другою чакрою, а Вода пов'язана із смаком у найширшому розумінні слова). Це і спілкування і слідкування за тим, що споживаєш, чим насолоджуєш свої почуття загалом. У цей час найгостріше проявляється чуттєвість - це і чудово, адже можна і попрацювати із цією гранню себе.
   8 років - нерозуміння своїх нових бажань, гормональні процеси, ранній пубертат. 9 - перші закоханості, почуття виходять не контролюються. 10 - налагодження відносин із протилежною статтю. 11 - дружба у різних формах. 12 - розуміння відмінності статей, вивчення філософії, дружби і любові. 13 - розуміння вірності, чесності і моралі. 14 - намагання одухотворити свої стосунки, поетичність.
   Третій період, з 15 до 21 року - час Маніпури. Період діловитості, незалежності (хоча б прагнення її), працелюбства, прагнення визнання, успіху, слави, соціальної активності. Підперіоди випадають на 10, 17, 24, 31, 38 і 45 .. років. У цей час можуть проявлятися егоїзм, кар'єризм, бажання керувати і маніпулювати, бажання привертати увагу. Тож у ці моменти слід відчувати у якому напрямку розвивається діловитість; для досягнення яких цілей. Адже цей час можна використати на досягнення неймовірних висот, якщо правильно направити енергію горіння і розставити пріоритети.
   15 років - самостійність, страх любові, навчання поза домом. Солодкі 16 - активна закоханість і вміння знайти насолоду. 17 - егоїстична любов. 18 - бажання досягти взаєморозуміння на всіх рівнях. 19 - філософування про любов, ідея сімейного життя. 20 - перші реалізації, інколи перше розлучення. 21 - пошук духовного боку партнера чи спільного розвитку.  
   Період Анахати триває у нашому житті з 22 до 28 років. Вважається, що це один із найважливіших моментів, адже заповнюється сама серцевина стержня людини. У цей період важливою є гармонія, сердечність, душевність, тактильність, безпосередня любов, служіння, милосердя, більш тонкий прояв почуттів. Якщо людина проявляє в цей період протилежні якості, як то жадібність, користолюбство, заздрість, хтивість - це робить серце грубим. Уявні захисти просто блокують енергію любові і це повстає проти самої людини. Тоді оточення стає просто нестерпним, нам починає здаватися, що люди байдужі, грубі, злі - проекції внутрішніх тіней. 
   Підперіоди проявляються у 4, 11, 18, 25, 32, 39, 46 .. років. Це віхові періоди в житті, адже вони є серцевиною кожного циклу, так званим зенітом простору. Час осягнути як використати все те, що я маю для росту, розвитку, служіння, любові, наповнення, радості, гармонії, балансу. Саме в ці періоди людину максимально наближає до Абсолютної Істини через розвиток внутрішньої гармонії та збалансування всієї своєї суті.
    22 роки - страх залишитися одним або жити все життя разом. 23 - повага до почуттів інших, приходить розуміння потреб. 24 - турбота про членів сім'ї, власні потреби. 25 - влаштованість і гармонія життя; починається перша нудьга, пересичення. 26 - роздуми про сенс життя і покликання. 27 - становлення філософії батька і матері. 28 - бажання виховати піднесених дітей, залишити по собі слід.
   Час Вішудхи настає з 29 до 35 років. Цей період забарвлюється аквамариновим кольором артистизму, комунікації, мудрості, зрілості суджень, філософізму. Підперіоди наступають, відповідно, у 5, 12, 19, 33, 40, 46 .. років. Це час мудріння, ефірної ясності. У цей період для людини дуже важливо сфокусуватися на певній філософії, що близька його серцю і копати в глибину, припинивши туристичні візити, для яких були сприятливі ранні періоди життя. Також це час фокусу на певній справі, людині, світосприйнятті - це час вибору, адже у період 5-ї чакри відкриваються глибини пізнання і можна просто розтратити цю потужну енергію на щось малозначне.
   29 років - страх перед майбутнім, сумніви у своїй розумності. 30 - намагання довести собі, що через вдоволення почуттів можна бути щасливим. 31 - виправдання своєї діяльності, її важливості і незамінності. 32 - намагання з'єднати призвання і роботу. 33 - зізрівання філософа. 34 - вміння змінюватися там, де працюєш і живеш. 35 - одухотворення своєї роботи, сімейного життя.
   Період Аджни приходить з 36 до 42 років. Це найцікавіший момент - тонкість, інтуїція, глибоке філософське розуміння світу. Це час коли фізичне тіло вже повністю сформоване, коли тонкі тіла остаточно доформовуються. Тому і є місце всім цим тонкощам та глибинам. 
   Підперіод 6-ї чакри припадає на 6, 13, 20, 27, 34, 41, 48 .. років. У цей час теж можна помітити подібне спрямування, однак не в такій інтенсивності.
   36 років - страх перед спілкуванням із мудрими, втрата свого статусу-кво. 37 - контроль почуттів, радість від філософського осмислення. 38 - активне спілкування із мудрими. 39 - знаходження себе у системі мудреців. 40 - здатність доказати іншим свою точку зору. 41 - мудрець визрів. 42 - розуміння, що мудрість приводить до духовності.
   Нарешті період Сахасрари, останній період розвитку людської свідомості припадає на час від 43 до 49 років, а підперіоди - 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49. Це час, коли духовні бажання мають перемогти над мирськими, час коли людина має остаточно усвідомити, що вона є вічна душа, а не тлінна плоть.
   43 роки - страх перед зануренням у духовність. 44 - духовна насолода, одухотворення почуттів. 45 - систематизація духовності. 46 - пошук духовної гармонії і спілкування. 47 - розуміння філософії духовного розвитку. 48 - здатність давати духовні поради. 49 - вчитель вищих ідеалів.
   У цей період у більшості людей кар'єра вже відбулася, діти вже дорослі і є нарешті час для себе. Тільки від людини залежить, як вона використає цей дорогоцінний період - скотиться до нори накопичення, запливе у лагуну емоційної чуттєвості, горітиме вогнем соціальної активності, летітиме на крилах любові, перебуватиме у просторі мудрості, проторюватиме дорогу додому..
   А що далі? А далі все по-новому, або абсолютно інакше. Ворота Істини завжди чекають на  наше повернення.


Немає коментарів:

Дописати коментар