вівторок, 22 січня 2013 р.

Сикхізм і Кундаліні йога


   Практикуючи Кундаліні йогу школи Йогі Бхаджана, люди часто запитують - "Який зв'язок між Кундаліні йогою і сикхською Дхармою?" На це немає однозначної відповіді. І Кундаліні йога і сикхська Дхарма являються шляхами пізнання. Багато практикуючих говорять про це, базуючись на своєму особистому досвіді духовної практики. Але коли ми звертаємося до історії, відповідь може дати перший сикхський Гуру - Гуру Нанак.

   Дехто стверджує, що ніякого зв'язку між йогою і сикхізмом немає. Тим не менше, Йогі Бхаджан говорив про це досить по-різному. Приїхавши на Захід, він привіз із собою усну традицію Пенджаба. Частина цієї традиції визнавала взаємозв'язок між древніми йогічними техніками, котрі з'явилися ще за тисячі років до сикхської Дхарми і Звуковим Потоком шабда, котрий сикхські майстри проявляли через своє вчення. 
   "Гуру Нанак був дуже хорошим йогом, котрого вчили дуже хороші йоги. У нього була дуже велика дружба із йогами. Якби він не був йогом, він би не пішов до них. Ідіот знаходить компанію ідіотів, людина Бога знаходить компанію людини Бога. Це закон. Рибалка рибалку бачить здалеку. Все своє життя Гуру Нанак спілкувався із йогами. Він був йогом, і у нього була джала самадхі. Джала самадхі означає, що він пішов під воду і вийшов через три дні. Коли він вийшов, він промовив Сат Нам, і після цього він промовив Джап Джи" (Йогі Бхаджан, 19.08.1979).
   Щоб помістити це в контекст, Гуру Нанак народився в 1469 році у індуїстській сім'ї високого  походження. У дуже молодому віці він став піддавати сумніву все: пусті безглузді ритуали, кастове ділення людей, низьке положення жінок. Він був скоріше не бунтарем, а люблячим сином, що хоче розбудити сім'ю, що спить під час пожежі. Він вчився у йогів, мудреців, шукав краплі істини..
   Розказують, що якось ранком, під час омивання перед медитацією, Гуру Нанак занурився у воду і не спливав протягом трьох днів. Його дихання стало настільки спокійним і настільки глибоким, що він зміг підтримувати себе під водою. Протягом цих трьох днів, він отримав свій досвід просвітлення. Він бачив Космічну гру Божественної Свідомості, а також роль і ціль людського життя у ній.
   Після цього, Нанак записав свій досвід у Джап Джи Сахіб, Пісні Душі. Подарунок Джап Джи - це сила Шабд Гуру, учитель, що проявляється через Звуковий Потік. Читання Джап Джи із відданістю і любов'ю дозволяє людині поступово, з плином часу, розвинути в собі здатність побачити те, що побачив Гуру Нанак. 
   В житті Гуру Нанака, ми можемо спостерігати динамічні відносини між йогою і сикхською Дхармою. Древні йоги маюли велику силу і чесноти. Але саме через шабд, Звуковий Потік, читаючи його щодня, людина може пробудитися і відкрити той же стан свідомості, що і древні аскети. Саме тому в Кундаліні йозі так багато вправ включають Звуковий Потік. Навіть якщо ми не промовляємо мантру вголос, то концентруємося на внутрішньому звучанні - Сат - із вдихом, Нам - із видихом. Так само, як ми відкриваємо наші центри через практику Кундаліні йоги, так і Звуковий Потік допомагає нам рухатися і позбавлятися від блоків, і навіть швидше. Це приводить нас у дуже витончений стан свідомості.
Авторка Ек Онг Каар Каур Кхальса
(ілюстація Манвір Сингх)


Немає коментарів:

Дописати коментар